Durva bírság jár azért, ha eltávolítjuk a fecskék fészkét

2020. június 4. - 11:48 | Belföld

A fecskék fészkét csak engedéllyel lehet eltávolítani, ellenkező esetben mélyen a pénztárcánkba nyúlhatunk.

Durva bírság jár azért, ha eltávolítjuk a fecskék fészkét
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

9958 euróig terjedő bírságot is kiszabhatnak azért, ha valaki eltávolítja a füsti fecskék vagy molnárfecskék fészkét. Andrea Lešová, az Állami Természetvédelmi Hivatal (ŠOP) zoológusának tájékoztatása szerint az állatvédők legtöbbször úgy szereznek tudomást a fecskék fészkének eltávolításáról, hogy más emberek bejelentik.

A fészek eltávolításáról a járási hivatalban vagy a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőségen lehet bejelentést tenni. Lešová hozzáteszi: ha nem legális fészekeltávolításról van szó a szaporodási időszakban, veszélybe kerülhetnek a fiókák vagy maga a tojásrakás.

Fecskefészket a környezetvédelmi minisztérium engedélye alapján lehet eltávolítani, ilyenkor a ŠOP állatvédői felügyelik a műveletet. Lešová szerint ilyen esetek főként építkezéseknél, lakóházak szigetelésénél fordulnak elő, viszont ezeket fészkelési időn kívül hajtják végre, tehát amikor a fészkek üresek.

Az utóbbi hat évben jelentősen csökkent a füsti fecskék és molnárfecskék száma Szlovákiában. A ŠOP statisztikái szerint ez idő alatt a füsti fecskék száma 25 ezer párral csökkent, míg a molnárfecskéké 100 ezerrel.


TASR/para