DURVA: Itt a bizonyíték, hogy a dohányzás mennyivel károsabb az elektromos ciginél (videó)

2018. december 29. - 13:24 | Tech

Kampányt indított az angol közegészségügyi hivatal (Public Health England), hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az elektromos cigaretták sokkal kevésbé ártalmasak a hagyományos dohányzásnál - írja a 24.hu a Mirror nyomán.

A szervezet szerint a dohányosok 44 százaléka hiszi azt, hogy az elektromos cigaretták ugyanannyira egészségkárosítók, mint a dohánytermékek szívása, holott ez nagyon távol áll a valóságtól.

A kutatások szerint, bár az elektromos cigaretta sem kockázatmentes, de legalább 95 százalékkal kevésbé káros a dohányzásnál.

A PHE igyekszik minden dohányost rávenni, hogy ha leszokni nem is tudnak a füstölésről, váltsanak elektromos cigarettára. A szervezet videóra vett egy látványos kísérletet, melyben két orvos, Dr Lion Shahab és Dr Rosemary Leonard azt mutatják be, mennyi káros anyag éri egy dohányos, egy elektromoscigaretta-használó, illetve egy nemdohányzó ember szervezetét egy hónap alatt.

A kísérlethez három üvegbúrát töltöttek meg vattapamacsokkal. Egy szivattyú segítségével az egyik kupacon cigarettafüstöt, a másikon elektromoscigaretta-gőzt, a harmadikon pedig sima levegőt áramoltattak át. A végeredmény magáért beszél.

Míg a dohányos pamacsok tele vannak undorító mocsokkal, addig az elektromos cigarettás vattákban csak egy kis vízgőz maradt és némi elszíneződés látszik. A harmadik búra alatt pedig, mintha semmi sem történt volna. A kísérlet jól illusztrálja vizuálisan a dohányzás és az elektromoscigaretta-használat közötti éles különbséget.

24.hu