Durva parazita kezdett terjedni Szlovákiában – a kutyákra veszélyes, de az emberben is megtelepedhet

2023. augusztus 16. - 14:48 | Belföld

Veszélyes fertőzés ütötte fel a fejét Szlovákiában: egy, a szúnyogok által terjesztett parazitáról van szó, amely a kutyák tüdején vagy szívén telepszik meg, ezáltal súlyos egészségügyi problémákat okozva.

Durva parazita kezdett terjedni Szlovákiában – a kutyákra veszélyes, de az emberben is megtelepedhet
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A fertőzéses esetek számának növekedésére a tn.cz hívta fel a figyelmet. Míg 2011-ben csupán néhány egyednél állapították meg a fertőzést, 2021-ben már a tesztelt kutyák 5 százalékánál mutatták ki.

A kutyák szervezetét megtámadó parazita súlyos egészségügyi problémákat okozhat: Martina Miterpáková, a Szlovák Tudományos Akadémia Parazitológiai Intézetének munkatársa szerint, ha a lárvákból, amiket szúnyog juttatott be a kutyák szervezetébe, nagyobb számú féreg alakul ki, és eljutnak a szívig, akkor jelenlétükkel akadályozzák a szívbillentyű mozgását.

A fertőzött állatoknál ez fáradékonysággal, kedvtelenséggel jelentkezhet, de a tünetek közé tartoznak a légzési nehézségek, valamint fizikai megterheltség után a krónikus köhögés. Amennyiben a megbetegedést nem kezelik, akár fatális következményekkel is járhat. Gyógyszerekkel lehet ellene védekezni, amelyek elpusztítják a lárvákat. A tünetek csak fél évvel a megfertőződés után jelentkeznek.

A parazita ráadásul az emberekben is megtelepedhet, a szakértők szerint viszont ilyen eset csak elvétve fordul elő. Viszont fontos tudni, hogy négylábú kedvencünk nem fertőzhet meg bennünket – a megbetegedést minden esetben a szúnyogok terjesztik.


(tn.cz)

Címkék: fertőzés, kutya, parazita