Durva vihar tombolt Csehországban, elöntötte a víz a nemrég felújított prágai Állami Opera épületét

2023. augusztus 17. - 09:19 | Külföld

Elöntötte a víz a prágai Állami Opera felújított épületének alagsorát szerdán este, amikor nagy erejű, jégesővel kísért szélvihar söpört végig Közép-Csehországon - közölte Tomás Stanek, a Nemzeti Színház szóvivője a CTK hírügynökséggel.

Durva vihar tombolt Csehországban, elöntötte a víz a nemrég felújított prágai Állami Opera épületét
Fotó: Pixabay - illusztráció

A Nemzeti Múzeum és a Főpályaudvar között álló, néhányéves felújítás után 2020-ban átadott épület alagsorában van egyebek között a színpadot mozgató technika egy része, a próbatermek és a színházi kellékek raktárai is.

"A kár felmérése folyamatban van, az egész épületben kikapcsolták a villanyt, a mentési munkák még tartanak" - mondta a szóvivő csütörtökön reggel a hírügynökségnek.

Martin Kavka, a prágai tűzoltóság szóvivője szerint víz került néhány újonnan rekonstruált terembe is, vélhetően jelentős károk keletkeztek.

"A hirtelen lezúdult nagy mennyiségű esővizet a környék csatornái nem tudták elnyelni, ami a színház alagsorának elöntéséhez vezetett" - mondta a tűzoltóság szóvivője.

A mai cseh Állami Opera épületében nyílt meg 1888-ban az akkori Új Német Színház, amely a prágai németség színházi kultúráját szolgálta. A második világháború után a prágai német színházak megszűntek, az Új Német Színház épületében a cseh Állami Opera kapott helyet, amely a Nemzeti Színház részeként működik.

A szélvihar idején villámcsapás érte a közszolgálati televízió prágai főépületén lévő antennarendszert is, emiatt az egyes csatorna adása rövid ideig szünetelt - közölte csütörtökön reggel a televízió.

A kiadós esővel kísért szélvihar szerdán este fennakadásokat okozott a prágai tömegközlekedésben és a regionális vasúti közlekedésben is.


(MTI)

Címkék: Prága, Csehország, vihar