Durva zivatarok tomboltak az országban, többfelé jég esett, utakat árasztott el a víz, pincék áztak be (VIDEÓ)

2020. június 14. - 19:31 | Régió

Vasárnap a délutáni órákban heves zivatarok tomboltak országszerte. A legintenzívebbek délen és nyugaton voltak.

Durva zivatarok tomboltak az országban, többfelé jég esett, utakat árasztott el a víz, pincék áztak be (VIDEÓ)
Fotó: TV Markíza

Többfelé jégesővel csapott le a vihar, máshol lokális árvizeket okozott, a patakok ugyanis megáradtak. A legtöbb eső a Breznói, a Detvai és a Nagyrőcei (Revúca) járásban volt – itt 30-50 milliméternyi csapadék zúdult le rövid időn belül, Poltártól északra azonban legalább 100 milliméter eső esett.

A csapadék elárasztotta az R2-es gyorsfogalmi út Detva és Zólyom (Zvolen) közti szakaszát. A sár elöntötte az úttestet, ami miatt több kisebb baleset is történt.


Az R2-es gyorsforgalmi út (Fotó: iMeteo.sk)

Az ország nyugati részén elsősorban a jégeső volt a jellemző. A legintenzívebb viharok Vágsellye irányából Magyarország felé húzódtak. A mérések szerint Gútán 70-100 milliméternyi csapadék zúdult le, Nyitrán pedig legalább 60 milliméter.

A nagy mennyiségű eső kerteket, pincéket árasztott el, többfelé pedig a jégeső is kárt okozott a termésben.

Az idei év eddigi legintenzívebb zivatarjai tomboltak Pozsonyban is: Jarovcén is 100 milliméternyi eső zúdult le, többfelé a tűzoltók szivattyúzzák a felgyülemlett csapadékot.

Az iMeteo.sk meteorológiai portál szerint az esti és az éjszakai órákban is számíthatunk zivatarokra az ország nyugati részén, majd a viharfelhők fokozatosan kelet felé vonulnak.


(TASR/iMeteo/para)