Durván megugrott a gáz ára, ráijesztett a Gazprom a piacra

2022. március 2. - 13:08 | Külföld

Jelentősen emelkedett a gáz ára a holland gáztőzsdén szerdán délelőtt; a TTF legközelebbi, áprilisi határidős jegyzésében 11.45 órakor 157,3 eurón jegyeztek 1 megawattórát, ami csaknem 30 százalékos növekedés a reggeli 130 euró körüli szinttel szemben.

A gázár 10 óra körül hirtelen történelmi csúcsra is emelkedett, 193,95 euróra, majd jelentősen korrigált. Azt követően ugrott meg a gáz ára délelőtt, hogy az Interfax hírügynökség azt írta,

az orosz energetikai óriáscég, a Gazprom szerdára a Jamal-Európa vezetéken elérhető tranzitkapacitásnak csak 20 százalékát kötötte le.

Az Oroszországot és Németországot összekötő kétezer kilométer hosszúságú gázvezeték Fehéroroszországon és Lengyelországon halad át, és a Gazprom orosz gázipari vállalat, illetve Lengyelországban és Németországban vegyes vállalatai, az EuRoPol és a WINGAS tulajdonában áll. Éves kapacitása 33 milliárd köbméter.

A Gazprom még szerdán reggel azt közölte, hogy továbbra is a megszokott módon szállít orosz gázt Európába ukrajnai tranzittal. Szergej Kuprijanov, az orosz állami holding szóvivője újságírókkal szerdán Moszkvában azt közölte, a Gazprom az európai fogyasztók igénybejelentéseinek megfelelően, normál üzemmódban, március 2-án 109,4 millió köbméter orosz gázt szállít Ukrajnán keresztül.

A TASZSZ hírügynökség szerint az igényelt orosz gázmennyiség kedden 109,6 millió köbméter volt.


(MTI)

Címkék: gáz, gazprom