Dušan Kováčik speciális ügyész marad a sitten!

2020. október 26. - 07:03 | Belföld

A Specializált Büntetőbíróság bírónője vasárnap késő este döntött arról, hogy Dušan Kováčik speciális ügyész és a múlt csütörtökön vele egyidejűleg letartóztatott Norbert Paksi magas beosztású rendőrtiszt is vizsgálati fogságba kerül. Ezt Katarína Kudjáková, a bíróság szóvivője közölte.

Dušan Kováčik speciális ügyész marad a sitten!
Dušan Kováčik az őrizetbe vételekor (Fotó: TASR)

Kováčik esetében a bíróság azt hozta fel a vizsgálati fogság mellett szóló érvként, hogy szabadlábon befolyásolhatná a tanúkat, illetve folytathatná bűncselekmények elkövetését, Paksi esetében ehhez még hozzájön az is, hogy fennáll a szökés veszélye.

A bírósági tárgyaláson részt vett a speciális ügyész felesége, aki óvadékot is felkínált, de a bíróság sem azt, sem az írásos ígéretét és garanciavállalását nem fogadta el. Kudjáková közölte azt is, hogy a bíróság döntése szerint egyik gyanúsított esetében sem váltható ki a vizsgálati fogság próbaidős pártfogói felügyelettel.

Kováčik fellebbezett a bírósági döntés ellen, Paksi nem. Ez utóbbit tudni lehetett, a rendőrség különleges tevékenységet folytató alakulatának immár visszahívott igazgatóhelyettese ugyanis minden ellene felhozott vádpontot beismert. Ügyvédje, Ivan Kochanský ezt már a meghallgatása előtt jelezte, és azt is, hogy nem tesznek panaszt sem a hivatalos gyanúsítás, sem a vizsgálati fogság elrendelése ellen.

A Speciális Ügyészség ügyésze, aki a nyomozást felügyeli, a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kívánt reagálni a bíróságon elhangzottakra, mindössze annyit közölt, hogy a rendőrség és ő maga is kizárólag a bizonyítékok figyelembe vételével járt el, a politika és sajtó nyomása nélkül.

Mivel gyanúsítják őket?

Kováčikot és Paksit is a pozsonyi Takáč-bűnbanda segítésével gyanúsítják. A Denník N korábbi cikke szerint a meggyanúsításuknak köze lehet egy megvesztegetéshez annak kapcsán, ahogyan az ügyészség eljárt a Takáč-klán legutóbbi vezetője, Ľubomír Kudlička 2017-es szabadlábra helyezésekor. Kudličkát 2017-es őrizetbe vétele után a Specializált Büntetőbíróság nemrégiben kinevezett elnöke, Ján Hrubala akkoriban az előkészítő eljárás bírójaként, 100 ezer eurós óvadék ellenében szabadon engedte.

Az Aktuality.sk, amely korábban megírta, hogy Ľudovít Makó, a Pénzügyi Hatóság Bűnügyi Hivatalának letartóztatott korábbi vezetője és egy másik letartóztatott, František Böhm együttműködik a rendőrséggel, utóbbi vallomásában pedig szerepel, hogy "amennyiben a bíró az óvadék ellenében történő szabadlábra helyezés mellett dönt, a felügyelő ügyész nem tesz fellebbezést. A tanú azt mondja, így akarták megelőzni, hogy az ügy a Legfelsőbb Bíróságra kerüljön, ahol a banda tagjainak nincs befolyása a bíróra." Az erről szóló megegyezés a tanúvallomás szerint egy meg nem nevezett személy 40. születésnapjának ünneplése során egy horvátországi hajózáson született meg, Böhm kapcsolattartója pedig éppen Kováčik lehetett.

A Denník N szerint azonban a speciális ügyész esetében felmerült annak gyanúja is, hogy egy NAKA-nyomozó meggyilkolásának előkészítését is segíthette fedezni. A gyilkosság előkészítésével Ľudovít Makót, Marian Kočnert és további három személyt gyanúsítanak. Kováčik az ez ügyben indult nyomozást segíthetett akadályozni azáltal, hogy Makónak dokumentumokat adott át az ügyről.

A NAKA csütörtökön reggel vette őrizetbe Dušan Kováčikot és Norbert Paksit. A főügyész első helyettese, Viera Kováčiková, aki pillanatnyilag megbízottként vezeti a Legfőbb Ügyészséget, még aznap döntött Kováčik ügyészi funkciójának felfüggesztéséről.

(TASR)