Dušan Kracina előzetes letartóztatásáról döntött a bíróság

2020. szeptember 23. - 21:26 | Belföld
Dušan Kracina előzetes letartóztatásáról döntött a bíróság
Fotó: TASR

Erről a besztercebányai székhelyű Specializált Büntetőbíróság vizsgálóbírója döntött szerdán.

A terhelt, aki ártatlannak vallja magát, fellebbezett a döntés ellen. A fellebbezést a Legfelsőbb Bíróság fogja elbírálni.

„Ártatlan vagyok, mindent előre kiterveltek”

– reagált a bírósági döntésre Dušan Kracina.

A Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze a tárgyalás után elmondta: a vizsgálóbíró szerint megalapozottan feltehető, hogy a terhelt szabadlábon hagyása esetén további bűncselekményeket követne el, vagy elrejtőzne. A Specializált Büntetőbíróság vizsgálóbírója az ún. kollúziós indokot nem ismerte el, ami miatt az ügyész is fellebbezett a döntés ellen, így az nem jogerős.

„Az ügyfelemmel ma a Specializált Büntetőbíróság elé járultunk, hogy lássuk, vajon a jog vagy az utca győzedelmeskedik-e. Az igazságszolgáltatás helyett az utca döntött. Az ügyfelem teljes mértékben tagadja a bűncselekményt, amelynek elkövetésével gyanúsítják őt. Továbbra is állítom, hogy teljességgel indokolatlan az előzetes letartóztatás”

– reagált a döntésre Miroslav Kučera, Dušan Kracina jogi képviselője.

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) hétfőn vette őrizetbe Dušan Kracinát a Megrendelés (Objednávka) akció keretében. A gyanú szerint az illető megrendelőként vett részt Žilinka és Lipšic meggyilkolásának előkészítésében.

2019. augusztus végén a belügyminisztérium belső ellenőrzési hivatalának nyomozója Peter Šufliarský, a Főügyészség ügyésze, Žilinka és Lipšic meggyilkolásának előkészítésével gyanúsította meg Alena Zsuzsovát, Sz. Tamást, Miroslav Marčekot és Andruskó Zoltánt. Žilinka és Lipšic meggyilkolását 2017 őszén rendelhették meg, a megrendelést a gyanú szerint Alena Zsuzsová vette fel.

Žilinka és Šufliarský szerint a tervezett gyilkosság indítékát a munkájukban kell keresni. Lipšic úgy véli, az ő tervezett kiiktatása Marian K. üzletember érdekében állt.

Dušan Kracina Ján Kuciak újságíró meggyilkolásával összefüggésben is szóba került. Andruskó Zoltán elítélt azt vallotta, Norbert B. nyitrai üzletember megbízásából járt nála, és arról tájékoztatta, hogy a gyilkosság kapcsán Magyarországon keresnek strómant.

TASR

Címkék: Dušan Kracina