Duterte elrendelte a kanadai szemét visszaszállítását

2019. május 22. - 16:59 | Külföld

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök arra utasította kormányát, hogy egy hajózási magánvállalattal mielőbb szállíttassák vissza Kanadába azt a tetemes mennyiségű szemetet, amelyet öt éve hoztak át a délkelet-ázsiai országba - közölte szerdán Salvador Panelo elnöki szóvivő. 

"Duterte elnök úr dühös, mert Kanada túlságosan sokat késlekedik szemetének elszállításával" - mutatott rá sajtótájékoztatóján Panelo. "A Fülöp-szigeteki emberek mélységesen sértve érzik magukat, mert Kanada hulladéklerakónak használja országukat" - tette hozzá.

"Ha Kanada nem fogadja vissza a szemetét, akkor felségvizein hagyjuk azt" - szögezte le, hozzátéve, hogy a szállítás költségeit a manilai kormány állja.

A Fülöp-szigetek egy héttel korábban azonnali hatállyal hazarendelte kanadai nagykövetét és követségének több más diplomatáját, amiért Kanada nem szállíttatta el a megszabott május 15-ei határidőig azt a több mint száz konténernyi szemetet, amelytől még 2013-ban és 2014-ben szabadult meg.

A kanadai kormány szerint nem az ő felelőssége elvitetni a háztartási szemetet, műanyag palackot, zacskót, újságpapírt és használt felnőttpelenkát tartalmazó, annak idején helytelenül újrafelhasználható műanyag szemétként megjelölt szállítmányt. Ottawa jelezte: a kormány nem támogatta a hulladék exportját, magánvállalatok intézték azt. Ugyanakkor kiemelte, hogy dolgozik a szemétügy megoldásán.

Duterte már a múlt hónapban kijelentette, hogy visszaszállíttatja a hulladékot Kanadába, még ha ez háborúhoz vezet is.

A Fülöp-szigetek többször tiltakozott diplomáciai úton Kanada késlekedése ellen, amióta egy bíróság 2016-ban úgy döntött, hogy a szemetet vissza kell szállítani az észak-amerikai országba.

A két ország viszonya egy másik ügy miatt is feszült. Duterte tavaly úgy döntött, hogy mégsem vásárol 233 millió dollár értékben helikoptereket Kanadától, miután Ottawa kifejezte aggodalmát, hogy a manilai kormány a lázadók elleni hadműveletekben vetheti be azokat.


MTI