Dzurinda belengette visszatérését, az emberek viszont nem biztos, hogy szívesen fogadnák

2022. október 24. - 11:59 | Belföld

Mikuláš Dzurinda egykori kormányfő nemrégiben belengette, lehetségesnek tartja, hogy visszatérjen a politikába, méghozzá nemcsak egy új párttal, hanem a kisebb, jobboldali pártok összefogásával. Noha nem feltétlenül magát képzeli el a párt élére, a Focus ügynökség az ő nevét is feltüntette legújabb felmérésében, amit a Markíza TV Na telo című műsorának készített – írja a SME.

Dzurinda belengette visszatérését, az emberek viszont nem biztos, hogy szívesen fogadnák
Fotó: TASR

A közvélemény-kutatásban az emberek politikusokkal szembeni bizalmát vizsgálták. Az eredmény pedig nem túl kedvező Dzurindára nézve, ugyanis a megkérdezetteknek mindössze 13 százaléka bízik benne, 81 százalékuk pedig egyértelműen bizalmatlanságát fejezte ki vele kapcsolatban.

Összehasonlításképpen: Veronika Remišová 15 százalékos bizalmi indexet ért el, Marian Kotleba 12, Richard Sulík 20, Robert Fico 33, Peter Pellegrini pedig 41 százalékosat. Dzurinda legfőképpen az SaS és a KDH szavazóinak bizalmát élvezi, legkevésbé pedig a Smerét és a Republikáét.

A Focus ügynökség azt is vizsgálta, hogy az egyes pártok szavazói milyen koalíciót fogadnának el szívesen. A Hlas szimpatizánsainak például nem tetszene, ha a választások után Pellegriniék összefognának a Republikával. A párt szavazóinak 61 százaléka nem tenné le voksát Pellegriniék mellett, ha koalíciót alakítanának a Kotlebáéktól távozó képviselőkkel. Ugyanakkor 30 százalékuk ebben nem látna problémát.

Elfogadhatóbb alternatíva a Republika a Smer szavazói számára, ezek 26 százaléka nem szavazna Ficóékra, ha a két párt összefogna, 65 százalékuk viszont szívesen fogadná. Az SaS szavazói a Hlasszal való együttműködést ellenzik, több mint 50 százalékuk nem szavazna a pártra, ha Sulíkék koalíciót alkotnának Pellegrinivel.

A Focus ugyanakkor kitér rá, hogy a koalíció elfogadásával kapcsolatos kérdés csupán kiegészítő kérdésként szerepelt a felmérésben, amire viszonylag kevesen válaszoltak, így az eredményt nem lehet teljes mértékben készpénzként venni.


(SME)