Dzurinda visszatért, bemutatta új pártját a Kék Koalíciót, össze akarják kötni a mérsékelt liberálisokat és konzervatívokat

2023. január 27. - 11:39 | Belföld

Mikuláš Dzurinda pénteken bemutatta csapatát, amellyel új pártjukat, a Kék Koalíciót (Modrá koalícis – MK) akarják építeni. Az alapot Miroslav Kollár pártja, a Spolu jelenti, ezt nevezték át a héten a közös projektnek megfelelően. Tárgyalnak a KDH-val, nem kizárt, hogy Eduard Heger is őket választja.

Dzurinda visszatért, bemutatta új pártját a Kék Koalíciót, össze akarják kötni a mérsékelt liberálisokat és konzervatívokat
Sok új és néhány régi emberrel akar pártot építeni Dzurinda (Fotó: Paraméter)

23, a politikában szinte ismeretlen emberrel és a Spolu pártból létrehozott Kék Koalícióval (MK) a háta mögött pénteken bemutatta új politikai projektjét Mikuláš Dzurinda korábbi többszörös miniszterelnök. A pártnak egyelőre még nincs vezetője, Dzurinda szerint előbb építkezni akarnak, a vezetőt csak később választják meg.

„Nem fogok jelentkezni a vezetői posztra, de nem fogok elugrani sem előle” – válaszolta Dzurinda arra a kérdésre, hogy ő lesz-e a párt vezetője.

A párt pénzügyi hátterét az első időszakban a Miroslav Kollár vezette Spolu biztosítja, amely a 2020-as választások során ugyan nem jutott be a parlamentbe, de állami támogatásban részesül.

„Ha a parlament kedden dönt az előrehozott választás időpontjáról, mindegy, hogy melyiket választja, készen állunk a kampányra” – mondta Kollár.

Dzurindával hétfőn írták alá az együttműködési megállapodást, a Spolu még aznap rendkívüli közgyűlésen döntött a névváltozásról.

A pártot három alapelvre építik: a Nyugathoz – Európai Unió, NATO – való tartozás, a demokrácia és a jogállam védelme, valamint a fenntartható és konkurenciaképes gazdaság.

Dzurinda egyedül a KDH-t említette, amellyel tárgyalnak az együttműködésről. „Miro Kollárral nagyon gyorsan megegyeztünk, de Milan Majerskývel is folynak tárgyalások” – mondta Dzurinda, a KDH elnökével, Milan Majerskývel való együttműködésről. Dzurinda maga is a KDH-ból indult, a párt tagjaként vált az SDKÚ szóvivőjévé az 1998-as választások után.

Nem zárták ki az együttműködést Eduard Heger jelenlegi kormányfővel sem, legalábbis erre lehetett következtetni Miroslav Kollár szavaiból.

„Ma még azt sem lehet tudni, hogy mikor lesz a választás, azt sem, hogy meddig marad a jelenlegi kormány, nem lesz-e hivatalnokkormánya február elsején az országnak” – válaszolta arra a kérdésre, hogy Eduard Heger vagy más ismert politikus csatlakozik-e az MK-hoz.

Dzurinda elképzelhetőnek tartja az együttműködést Lucia Ďuriš Nicholsonovával is, aki Jablko néven akar pártot alapítani. „Eljön az ideje az ilyen megbeszéléseknek is, ha Nicholsonová is úgy gondolja” – válaszolta Dzurinda, hogy lesz-e együttműködés Jablkóval.

A korábbi miniszterelnök szerint modern gondolkodású, liberális-konzervatív párt akarnak lenni. „Ha nem fogjuk össze a mérsékelt liberálisokat és a mérsékelt konzervatívokat, akkor sötét jövőt jósolok Szlovákiának” – jelentette ki. A gyűlölködő és a gyűlöletre építő politikával, politikusokkal szemben akarnak építkezni.

- lpj -