Dzurindáék és a Híd realistának tartja a kormányprogramot

2023. június 12. - 16:20 | Belföld

A szakértői kormány programnyilatkozata realista, nem terhelik a politikai csatározások és a választási kampány – közölte a Modrí, Híd párt. A programot egyúttal országértékelő jelentésnek tekinti, amely az államháztartás kiegyensúlyozására törekszik.

Dzurindáék és a Híd realistának tartja a kormányprogramot
Fotó: TASR - Jaroslav Novák

„Ennek a kormánynak a legfontosabb feladata, hogy ellensúlyozza a politikai pártok lármázását, nyugalomban elvezesse az országot a választásig, továbbá minimalizálja az eredmények meghamisításával kapcsolatban mesterségesen keltett aggodalmakat” – olvasható a párt állásfoglalásában, melyről Magdeme Klára, a párt szóvivője tájékoztatta a TASR-t.

A Modrí, Híd sajnálatosnak tartja, hogy a parlamenti pártok a szavazáskor nem veszik figyelembe a programnyilatkozat tartalmát. „Ezzel a magatartásukkal sokat elárulnak arról, mit akarnak valójában – az ország javát és egy jobb jövőt, vagy tovább élezni a politikai helyzetet” – tette közzé a párt.

A Modrí, Híd leszögezte, számára is prioritás a rászorulók célzott segítése az általános intézkedések helyett, csakúgy, mint az uniós támogatások felhasználási rendszerének módosítása. A párt nagyra értékeli azt is, hogy a szakértői kormány küzdeni akar a félretájékoztatás ellen, ugyanakkor a hibrid hadviselés és az orosz propaganda elleni harcot minden pártnak komolyan kellene vennie, amelynek esélye van a választás után az ország irányítására.

Ódor Lajos kormányfő hétfőn terjesztette elő a kormány programját és a kabinet jóváhagyta azt. Most a parlament elé kerül a programnyilatkozat. A kulcsfontosságú területeken a kabinet olyan stratégiai anyagok kidolgozását és konkrét lépések felvázolását ígéri, amelyeket a következő kormány is felhasználhat. A szakértői kormány nem fog kulturális-etikai kérdéseket megnyitni.


TASR