Dzurindát is meghívták a közgyűlésükre, választásokra készülnek

2022. december 4. - 10:38 | Belföld

December 10-én Szencen tartja közgyűlését a Spolu nevű parlamenti párt, melynek elnöke Galgóc eddigi polgármestere, Miroslav Kollár, aki független képviselőként ül a parlamentben (a Za ľudí listáján került be). Kollár közölte, pártjuk közgyűlésére meghívták Mikuláš Dzurinda volt miniszterelnököt is, és a jobbközép pártok jövőbeli együttműködéséről beszélt. Dzurinda leendő pártja kapcsán azt mondta, az alapelveket tekintbe már készen van. 

Dzurindát is meghívták a közgyűlésükre, választásokra készülnek
Mikuláš Dzurinda - archív felvétel (TASR)

"Formálódik egy programbeli és politikai alternatíva, amely a jobbközép liberális és a liberális-konzervatív választó számára is érdekes lehet" - fogalmazott a TASR hírügynökségnek, hozzátéve, nem szeretnék, ha akár egyetlen demokratikus pártra leadandó szavazat is elveszne.

"Mikuláš Dzurindával többször beszéltem az ország jövőjéről, ő lesz az egyik, aki beszédet mond a közgyűlésen" - mondta. A volt kormányfő kapcsán a kulisszák mögött formált politikai projektről azt mondta, hogy az alapelveket tekintve már készen van, szervezésileg még nincs. "Amint ez is kész lesz, Mikuláš Dzurinda a kollégáival együtt bizonyára tájékoztatni fog róla" - húzta alá.

Kollár beszélt arról is, hogy találkozott az ODS nevű párt közgyűlésén Lucia Ďuriš Nicholsonová európai parlamenti képviselővel (korábban SaS). Az ODS-t Pavol Macko vezeti, Kollár szerint viszont Nicholsonová egyelőre nem tárgyalt az ő projektjéről.

A Spolu közgyűlésének egyik témája lesz a Heger-kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány kapcsán történő fellépés, ugyanis Kollár független képviselőként ül a parlamentben, és befolyása van a történésekre. "A kormány leváltása csak az első lépés, engem azonban az is érdekel, mi következik utána, ne kövesse a mostani káoszt egy újabb" - közölte Kollár. Leszögezte, az elkövetkező 7-10 napban állást foglalnak az állami költségvetés és a kormány leváltása ügyében is.

(TASR)