Eb-1984: Sokba került a potyagól, Platini szinte egymaga nyert aranyat a franciáknak

2020. május 18. - 18:55 | Sport

A koronavírus-járvány miatt idén futballünnep nélkül maradnak a foci szerelmesei, ugyanis a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságot csak jövőre rendezik meg. Nem maradt más, mint a nosztalgia, ezért az elkövetkezőkben felidézzük az eddigi futball-Eb-k történéseit. Lássuk, mi történt az 1984-es kontinenstornán!

Eb-1984: Sokba került a potyagól, Platini szinte egymaga nyert aranyat a franciáknak
Fotók: Getty Images

Az előzőekhez hasonlóan a selejtezőkben a 32 válogatottat négy darab ötcsapatos és három darab négycsapatos csoportba sorsolták. A franciák 1960 után újfent megkapták a rendezés jogát, így válogatottjuk automatikus résztvevő volt.

Már maga a selejtező nem kis meglepetéseket hozott:

az előző két Európa-bajnokságon arany-, majd bronzérmet szerző csehszlovák válogatott lemaradt a tornáról, amely bár megelőzte a '82-es világbajnok olasz csapatot, de így is csak a harmadik helyen végzett.

A csoportot Románia nyerte Svédország előtt.

A magyarok még ettől is rosszabb eredményt értek el: ugyan oda-vissza megverték Luxemburgot, de aztán jött négy vereség (Dániától idegenben, Angliától oda-vissza, Görögországtól otthon), a továbbjutási esélyek pedig el is szálltak.

A selejtezős kudarc Mészöly Kálmán szövetségi kapitány állásába került, helyét Mezey György vette át.

Ami a többieket illeti, a belgák könnyedén léptek túl a négyesükből, a jugoszlávoknak már volt izgulnivalójuk, míg a portugálok a szovjetekkel vívtak nagy csatát a továbbjutásért – végül a luzitánok örülhettek. Az NSZK csak jobb gólkülönbségének köszönhetően végzett csoportja élén, akárcsak Spanyolország, amely az utolsó körben egy gyanúsnak mondható 12:1-es győzelmet aratott Málta ellen, ez pedig pont elég volt ahhoz, hogy megelőzze Hollandiát.

A franciaországi Eb-nek hét város, Párizs, Marseille, Lyon, Saint-Étienne, Lens, Nantes és Strasbourg adott otthont.

Az érdeklődés jócskán nagyobb volt az előző tornához képest, a csapatok gyakran 40-50 ezres közönség előtt játszottak.

Az A csoportban a házigazda mellett a belgák, a titkos esélyesként emlegetett dánok és a jugoszlávok kaptak helyet. A franciák dominanciája nem volt kérdéses, hiszen rátermettségüket már a két évvel ezelőtti világbajnokságon is bizonyították, akkor azonban az elődöntőben a németek megálljt parancsoltak nekik. A gall válogatottat olyan ászok alkották, mint az aranylabdás Michel Platini, Alain Giresse, Luis Fernandez vagy Jean Tigana. Platini ezen az Eb-n megállíthatatlan volt: az ő góljával győzték le Dániát, majd Giresse és Fernandez mellett hármat rámolt be Belgiumnak. Az utolsó körben ugyan a jugoszlávok ráijesztettek a franciákra, de Platini újabb mesterhámassal válaszolt.

A második helyet a dánok szerezték meg, akik Belgiummal játszottak kik-ki mérkőzést a továbbjutásért. A belgák Ceulemans és Vercauteren révén már az első félidőben kétgólos előnyre tettek szert, de a Morten Olsen, Sören Lerby, Elkjaer-Larsen és Michel Laudrup fémjelezte északiak fordítani tudtak.

Hiába szerepelt a B csoportban Románia mellett az NSZK, Spanyolország és Portugália, a hat mérkőzésen csupán 9 gól született.

A taktikai csatát a spanyolok és a portugálok nyerték, az NSZK pedig Briegellel, Försterrel, Matthäusszal, Littbarskival, Völlerrel és Rummeniggével a soraiban már a csoportkör után mehetett haza.

Az 1980-as Eb-n a két csoportgyőztes vívta a döntőt, a csoportmásodikok pedig a bronzmérkőzést. '84-től viszont új lebonyolítást alkalmaztak: a csoportelsők a másik kvartett második helyezettjével küzdöttek meg a döntőbe jutásért. Emellett ez volt az első olyan Európa-bajnokság, amelyen már nem játszottak a harmadik helyért, ettől fogva mindkét vesztes elődöntőst harmadiknak tekintik.

A franciák ugyan Domergue révén már az első félidőben megszerezték a vezetést a portugálok ellen, de Rui Jordao negyed órával a mérkőzés vége előtt egyenlítetni tudott. Következett a hosszabbítás, és a marseille-i Stade Vélodrome 54 ezres közönségének megrökönyödésére újfent Rui Jordao volt eredményes.

A hazaiak azonban nem adták fel, Domergue a 114. percben egalizált, majd egy perccel a hosszabbítás vége előtt Platini nemcsak nyolcadik gólját szerezte meg az Eb-n, hanem ezáltal csapatának a győzelmet és a továbbjutást is.


Jean-Francois Domergue két gólt lőtt a portugáloknak

A franciák a feltámadásukat a büntetőrúgásoktól való félelemnek köszönhetik. Michel Platini egyszer így emlékezett vissza:

„Odajött hozzánk Jean Tigana és azt mondta, sosem nyert még büntetőrúgással. Tudtuk, hogy el kell kerülnünk a tizenegyeseket.”

Hosszabbításba torkollott a Lyonban rendezett Dánia-Spanyolország elődöntő is. Az északiak már 7 perc elteltével megszerezték a vezetést Lerby révén, de Maceda a második félidőben egyenlíteni tudott. Mivel sem a rendes játékidőben, sem a hosszabbításban nem született több gól, a továbbjutásról a büntetőpárbaj döntött. Elkjaer hibázott, így a spanyolok kerültek be a döntőbe.

A finálét Párizsban rendezték több mint 47 ezer néző előtt. A rövidpasszos játékra építő franciák csak a második félidőben tudták feltörni a spanyolok masszív védelmét. Platini szabadrúgásból nem túl erősen tekerte el a labdát a sorfal mellett, és úgy tűnt, Arconada kapus simán fogja. A laszti azonban átvánszorgott a hasa alatt és begurult a kapuba. Ekkor már hiába vetődött a spanyol hálóőr, még gólvonaltechnológia sem kellett ahhoz, hogy megállapítsák: a labda teljes terjedelmében áthaladt a gólvonalon. A spanyolok reményei egy pillanat alatt szertefoszlottak, noha hátra volt még több mint fél óra. Az I-re a pontot Bellone tette fel a 90. percben.

A francia válogatott megérdemelten nyert, ezzel megszerezve első komoly nemzetközi trófeáját. Platini kilenc gólt szerzett az Eb-n, ez pedig máig rekordnak számít.


Michel Platini kilenc gólt lőtt az Eb-n

Eredmények:

A csoport

Franciaország – Dánia 1:0 (0:0)
Gólszerző: 78. Platini

Belgium – Jugoszlávia 2:0 (2:0)
Gólszerzők: 28. Vandenbergh, 45. Grün

Franciaország – Belgium 5:0 (3:0)
Gólszerzők: 4., 74., 89. Platini (a másodikat 11-esből), 33. Giresse, 43. Fernandez

Dánia – Jugoszlávia 5:0 (2:0)
Gólszerzők: 8., 69. Arnesen (a másodikat 11-esből), 16. Berggreen, Elkjaer, 84. Lauridsen

Franciaország – Jugoszlávia 3:2 (0:1)
Gólszerzők: 59., 62., 77. Platini – 32. Sestić, 84. Stojković (11-esből)

Dánia – Belgium 3:2 (1:2)
Gólszerzők: 41. Arnesen (11-esből), 60. Larsen, 84. Elkjaer – 26. Ceulemans, 39. Vercauteren

1. Franciaország 3 3 0 0 9:2 6
2. Dánia 3 2 0 1 8:3 4
3. Belgium 3 1 0 2 4:8 2
4. Jugoszlávia 3 0 0 3 2:10 0


B csoport

NSZK – Portugália 0:0

Románia – Spanyolország 1:1 (1:1)
Gólszerzők: 35. Bölöni – 22. Carrasco (11-esből)

NSZK – Románia 2:1 (1:0)
Gólszerzők: 25., 66. Völler – 46. Coras

Portugália – Spanyolország 1:1 (0:0)
Gólszerzők: 52. Sousa – 73. Santillana

NSZK – Spanyolország 0:1 (0:0)
Gólszerző: 90. Maceda

Portugália – Románia 1:0 (0:0)
Gólszerző: 81. Tamaghini

1. Spanyolország 3 1 2 0 3:2 4
2. Portugáglia 3 1 2 0 2:1 4
3. NSZK 3 1 1 1 2:2 3
4. Románia 3 0 1 2 2:4 1


Elődöntő

Franciaország – Portugália 3:2 (1:0) – hosszabbítás után
Marseille, 54 848 néző
Gólszerzők: 24., 114. Domergue, 119. Platini – 74., 98. Rui Jordao

Dánia – Spanyolország 1:1 – büntetőkkel 4:5
Lyon, 47 483 néző
Gólszerzők: 7. Lerby – 67. Maceda

Büntetőpárbaj:

Larsen 1:0, Santillana 1:1, Olsen 2:1, Señor 2:2, Laudrup 3:2, Urquiaga 3:3, Lerby 4:3, Muñoz 4:4, Elkjaer kihagyta, Sarabia López 4:5

Döntő

Franciaország – Spanyolország 2:0 (0:0)
Párizs, 47 368 néző
Gólszerzők: 57. Platini, 90. Bellone


A torna góllövőlistája:

Michel Platini (francia) – 9 gól
Frank Arnesen (dán) – 3 gól
Preben Elkjaer-Larsen (dán) – 2 gól
Jean-Francois Domergue (francia) – 2 gól
Rui Jordao (portugál) – 2 gól
Antonio Maceda (spanyol) – 2 gól
Rudi Völler (NSZK) – 2 gólHarald Schumachert választották a torna legjobb kapusának

A torna álomcsapata:

Harald Schumacher (NSZK), Morten Olsen (dán), João Pinto (portugál), Andreas Brehme (NSZK), Karlheinz Förster (NSZK), Frank Arnesen (dán), Alain Giresse (francia), Jean Tigana (francia), Michel Platini (francia), Fernando Chalana (portugál), Rudi Völler (NSZK)


Kapcsolódó cikkek:

Eb-1960: A Fekete Pók és az élete gólját szerző csatár Eb-aranyat nyert Szovjetuniónak


Eb-1964: Csúcsra értek a spanyolok, Magyarország eddigi legjobb Eb-szereplése


Eb-1968: Amikor pénzfeldobással dőlt el a továbbjutás és két finálé után osztottak aranyat


Eb-1972: A magyarok utolsó nagy dobása, Gerd Müller és az NSZK szárnyalása


Eb-1976: A drámák Európa-bajnoksága, Panenka és az a bizonyos tizenegyes


Eb-1980: A németek második diadala és egy csallóközi labdarúgó vitézkedése

(tt)