Eb-1992: A strandtól az aranyig – avagy így nyert Európa-bajnokságot egy csapat, amely eredetileg ki sem jutott a tornára

2020. május 31. - 19:16 | Sport

A koronavírus-járvány miatt idén futballünnep nélkül maradnak a foci szerelmesei, ugyanis a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságot csak jövőre rendezik meg. Nem maradt más, mint a nosztalgia, ezért az elkövetkezőkben felidézzük az eddigi futball-Eb-k történéseit. Ezúttal 1992-be utazunk vissza!

Eb-1992: A strandtól az aranyig – avagy így nyert Európa-bajnokságot egy csapat, amely eredetileg ki sem jutott a tornára
Fotók: Getty Images

Mielőtt még rátérnénk magára a kontinensviadalra, tekintsük át, milyen átalakuláson ment át akkoriban Európa térképe. Az NDK már a múlté volt, később Szovjetunió is erre a sorsa jutott, az Eb utáni évben pedig a csehek és a szlovákok útja is elvált. A délszláv térségben évekig tartó háború robbant ki, s mint később kiderült, ez döntően befolyásolta a '92-es torna végkimenetelét.

Az Európa-bajnokságnak Svédország adott otthont, így értelemszerűen a skandináv válogatott automatikus résztvevőnek számított. Ez volt az utolsó olyan Eb, amelyen nyolc csapat vehetett részt, 1996-tól már bővítették a létszámot, de erről majd legközelebb…

A selejtezőkben a 33 válogatottat öt darab ötcsapatos és két darab négycsapatos csoportba osztották, és mint az előzőekben, az első hely jelentette az Eb-részvételt.

Viszont előfordult, hogy még ez sem volt elég.

A csehszlovákok a bombaerős első csoportba kerültek, és bár hiába nyertek meg ötöt a nyolc selejtezős meccsükből, ez csupán a második helyre volt elég, valamint arra, hogy megelőzzék a spanyolokat. Az ötös élén a hibátlan franciák végeztek.

A Mészöly Kálmán vezette magyar válogatott teljesítménye csak a negyedik helyre volt elég.

A Ciprus elleni kettős győzelem alapelvárás volt, és bár otthon az olaszok, idegenben pedig a szovjetek ellen sikerült ikszelni, a két gigász elleni visszavágókat elbukta a magyar alakulat. A norvégok elleni két 0:0 már nem osztott, nem szorzott.

A csoportot egyébként az a Szovjetunió nyerte meg a taljánok előtt, amely nem sokkal később felbomlott, így a tornán a FÁK (Független Államok Közössége) néven indult.

A németek, hollandok és angolok csoportelsősége nem volt meglepetés, a skótoké már annál inkább – ők a svájci-román-bolgár triót előzték meg. Hiába végzett csoportja első helyén Jugoszlávia, a boszniai vérengzés miatt ENSZ-szankciók léptek életbe, a jugoszláv válogatottat pedig kizárták az Eb-ről.

Mi lesz akkor a megüresedett hellyel? Gondolhatták sokan, az UEFA pedig gyors döntést hozott: a selejtezős csoportban a jugoszlávok mögött végző dánok kapták meg a lehetőséget.

A legenda szerint a skandináv játékosok már nyaralásukat töltötték a strandon, amikor visszahívták őket. A hirtelenjében összerakott csapat pedig élt is a lehetőséggel.

A tornának mindössze négy város, Göteborg, Stockholm, Malmö és Norrköping adott otthont. Bár a stadionok alacsonyabb befogadóképessége miatt a nézőszámok nem vetekedhettek a németországi számokkal, a remek hangulatra így sem lehetett panasz.

Az A csoportban a házigazda svédek mellett a marseille-i tengelyre (Cantona, Papin, Deschamps, Amoros) építő francia válogatott, a mindig esélyesként emlegetett angolok, valamint a beugró dánok kaptak helyet. A várakozásokkal ellentétben alaposan felborultak az erőviszonyok, de kezdjük az elején: a svéd-francia nyitómérkőzésen nem született döntés, csakúgy, mint másnap a dán-angol találkozón, majd az ezt követő francia-angol meccsen sem. A svédek aztán belelendültek, előbb Brolin találatával legyőzték a dánokat, majd Eriksson és újfent Brolin révén fordítottak az angolok ellen.


Tomas Brolin (balra) a dánok és az angolok ellen is betalált

A dánokkal valahogy senki sem számot, ehhez képest az utolsó körben 2:1-re megverték a franciákat, így ők jutottak tovább a második helyről. Az angolok csupán egyetlen gólt tudtak begyötörni három mérkőzésen, a selejtezőben nyolc meccsből nyolcat nyerő franciák pedig kettőt – a két gigász már a csoportmérkőzések után csomagolhatott.

Bár a dánok olyan kiválóságokkal büszkélkedhettek, mint Brian Laudrup, Lars Olsen vagy Kim Vilfort, a kapuban pedig volt egy klasszis kapusuk Peter Schmeichel személyében, harcosságuk és lelkesedésük a csapategységben rejlett.

A B kvartett két favoritja viszont már nem okozott csalódást. A hollandok Bergkamp góljával legyűrték az Eb-újonc skótokat, majd egy FÁK elleni döntetlent követően a németeket is elintézték – a 3:1 még a németekre nézve volt hízelgő. A FÁK válogatottja két értékes döntetlent hozott össze a hollandokkal és a németekkel, az utolsó körben pedig csak elég lett volna túllépnie az eddig sem sok vizet zavaró skótokon. A becsületükért küzdő és már biztos kieső szigetországiak azonban 3:0-lal küldték haza az egykoron Szovjetunió néven vitézkedő válogatottat.


A skótok három gólt rámoltak be a FÁK válogatottjának

Izgalmas összecsapásokat hozott mindkét mérkőzés az elődöntőben. A németek Hässler szabadrúgása révén már a 11. percben megszerezték a vezetést a házigazdák ellen, majd a második játékrész elején Riedle növelte kétgólosra csapata előnyét. Nem sokkal később Brolin ugyan büntetőből szépíteni tudott, de a svédek ezt követően is csak az eredmény után futottak. A hajrában még Riedle újabb találatára Andersson egy perccel később válaszolni tudott, azonban a svédek erejéből már többre nem futotta.

A másik ágon a dánok bátor játékkal lepték meg a kőkemény hollandokat. A vezetést kétszer is a szimpatikusan futballozó északiak szerezték meg, de Larsen két góljára előbb Bergkamp, majd a hajrában Rijkaard válaszolt. A hosszabbítás is nem kis izgalmakat hozott: Sivebaek és Lars Olsen sérülten húzta végig a hosszabbítást, így a dánok gyakorlatilag kettős emberhátrányban izzadták ki a hátralévő időt. A büntetőpárbajban egyetlen játékos rontott: Schmeichel hárítani tudta az előző Eb gólkirályának, Marco van Bastennek a lövését.

A dán tűz a döntőre sem aludt ki: bár a németek sorra dolgozták ki helyzeteiket, Schmeichel kapuját nem tudták bevenni. Nem úgy a túloldalon! Egy visszatett labdát Jensen irdatlan erővel lőtt a tizenhatos határáról a kapuba. A németeknek ezen a mérkőzésen semmi sem jött össze, vagy a célzással akadt gondjuk, vagy a dán hálóőr állta útját a kapuba tartó lövésnek. Tizenkét perccel a rendes játékidő vége előtt Vilfort egy távoli, de pontos lövéssel bebiztosította csapata győzelmét.

A dánok megérdemelten harcolták ki az aranyérmet, ezzel az Eb-történelem egyik legnagyobb meglepetését okozva.


Eredmények:

A csoport

Svédország – Franciaország 1:1 (1:0)
Gólszerzők: 24. Eriksson – 58. Papin

Dánia – Anglia 0:0

Franciaország – Anglia 0:0

Svédország – Dánia 1:0 (0:0)
Gólszerző: 58. Brolin

Svédország – Anglia 2:1 (0:1)
Gólszerzők: 51. Eriksson, 82. Brolin – 4. Platt

Franciaország – Dánia 1:2 (0:1)
Gólszerzők: 60. Papin – 8. Larsen, 78. Elstrup

1. Svédország 3 2 1 0 4:2 5
2. Dánia 3 1 1 1 2:2 3
3. Franciaország 3 0 2 1 2:3 2
4. Anglia 3 0 2 1 1:2 2


B csoport

Hollandia – Skócia 1:0 (0:0)
Gólszerző: 75. Bergkamp

FÁK – Németország 1:1 (0:0)
Gólszerzők: 64. Dobrovolsky – 90. Hässler

Skócia – Németország 0:2 (0:1)
Gólszerzők: 29. Riedle, 47. Effenberg

Hollandia – FÁK 0:0

Hollandia – Németország 3:1 (2:0)
Gólszerzők: 4. Rijkaard, 15. Witschge, 72. Bergkamp – 53. Klinsmann

Skócia – FÁK 3:0 (2:0)
Gólszerzők: 7. McStay, 16. McClair, 84. McAllister

1. Hollandia 3 2 1 0 4:1 5
2. Németország 3 1 1 1 4:4 3
3. Skócia 3 1 0 2 3:3 2
4. FÁK 3 0 2 1 1:4 2


Elődöntő

Svédország – Németország 2:3 (0:1)
Stockholm, 28 827 néző
Gólszerzők: 64. Brolin (11-esből), 89. Andersson – 11. Hässler, 59., 88. Riedle

Hollandia – Dánia 2:2 (1:2) – büntetőkkel 4:5
Göteborg, 37 450 néző
Gólszerzők: 23. Bergkamp, 86. Rijkaard – 5., 33. Larsen

Büntetőpárbaj:

R. Koeman 1:0, Larsen 1:1, van Basten kihagyta, Povlsen 1:2, Bergkamp 2:2, Elstrup 2:3, Rijkaard 3:3, Vilfort 3:4, Witschge 4:4, Christofte 4:5


Hiába lőtt Dennis Bergkamp (narancssárgában) három gólt az Eb-n, Hollandia az elődöntőben búcsúzott


Döntő

Dánia – Németország 2:0 (1:0)
Göteborg, 37 800 néző
Gólszerzők: 18. Jensen, 78. Vilfort


A torna góllövőlistája:

Henrik Larsen (dán) – 3 gól
Karl-Heinz Riedle (német) – 3 gól
Tomas Brolin (svéd) – 3 gól
Dennis Bergkamp (holland) – 3 gól
Jean-Pierre Papin (francia) – 2 gól
Thomas Hässler (német) – 2 gól
Frank Rijkaard (holland) – 2 gólPeter Schmeichelt választották a torna legjobb kapusának

A torna álomcsapata:

Peter Schmeichel (dán), Jocelyn Angloma (francia), Laurent Blanc (francia), Andreas Brehme (német), Jürgen Kohler (német), Ruud Gullit (holland), Brian Laudrup (dán), Stefan Effenberg (német), Thomas Hässler (német), Dennis Bergkamp (holland), Marco van Basten (holland)

Kapcsolódó cikkek:

Eb-1960: A Fekete Pók és az élete gólját szerző csatár Eb-aranyat nyert Szovjetuniónak


Eb-1964: Csúcsra értek a spanyolok, Magyarország eddigi legjobb Eb-szereplése


Eb-1968: Amikor pénzfeldobással dőlt el a továbbjutás és két finálé után osztottak aranyat


Eb-1972: A magyarok utolsó nagy dobása, Gerd Müller és az NSZK szárnyalása


Eb-1976: A drámák Európa-bajnoksága, Panenka és az a bizonyos tizenegyes


Eb-1980: A németek második diadala és egy csallóközi labdarúgó vitézkedése


Eb-1984: Sokba került a potyagól, Platini szinte egymaga nyert aranyat a franciáknak


Eb-1988: Egy válogatott, amely szinte minden tornán esélyesként indul, de csak egyszer ért fel a csúcsra

(tt)