Eb-2012: A kontinenstorna, amelyen olyan dolog történt, mint korábban még soha

2020. július 7. - 16:17 | Sport

A koronavírus-járvány miatt idén futballünnep nélkül maradnak a foci szerelmesei, ugyanis a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságot csak jövőre rendezik meg. Nem maradt más, mint a nosztalgia, ezért az elkövetkezőkben felidézzük az eddigi futball-Eb-k történéseit. Utolsó előtti állomásunk 2012!

Eb-2012: A kontinenstorna, amelyen olyan dolog történt, mint korábban még soha
Fotók: Getty Images

2000 és 2008 után újfent két házigazdája volt az Európa-bajnokságnak: Lengyelország és Ukrajna. Magyarország újfent megcélozta az Eb megrendezését – ezúttal Horvátországgal közösen, de a döntésnél végül egy szavazatot sem kapott a pályázat.

A magyar válogatott hosszú idő után végre odatette magát a selejtezőben, más kérdés, hogy ez a teljesítmény is csak a harmadik helyre volt elég. Az örökös mumus svédeket végre sikerült megverniük hazai pályán, a hollandoktól viszont oda-vissza kikaptak. Az amszterdami találkozó elképesztő fordulatokat hozott, és valószínűleg minden szurkoló emlékezetében megmaradt:

Geráék 2:1-re vezettek, majd 2:3-ról egyenlítettek. A mérkőzés végül 5:3-as hazai sikerrel ért véget.

Jól kezdtek a szlovákok (győzelem Oroszországban), de aztán alaposan kieresztettek: kétszer döntetleneztek a macedónokkal és oda-vissza kikaptak az akkor még a nagyok dolgát is megnehezítő örményektől. A dél-afrikai vb-szereplés után a szlovák válogatott a csalódást keltő 4. helyet szerezte meg a csoportjában.

A csehek ugyan utcahossznyival maradtak le a spanyolok mögött, de a pótselejtezőben aztán sikerült elintézniük a montenegróiakat. Németország, Oroszország, Olaszország, Franciaország, Hollandia, Görögország, Anglia, Dánia és Spanyolország csoportgyőztesként, Svédország pedig legjobb csoportmásodikként jutott ki az Eb-re. A pótselejtezőben a horvátok visszavágtak a törököknek a 2008-as Eb-vereségért, a portugálok hat góllal ejtették ki a bosnyákokat, az írek pedig a kvalifikáció meglepetéscsapatát, Észtországot búcsúztatták.

Az Európa-bajnokságnak nyolc város adott otthont: lengyel részről Varsó, Wroclaw, Gdansk és Poznan, ukrán félről pedig Kijev, Donyeck, Harkov és Lviv. Bár a torna előrehaladtával egyre alacsonyabb színvonal jellemezte az Eb-t, a mérkőzések iránt mégis óriási volt az érdeklődés – a csapatok gyakran 40-60 ezer néző előtt játszottak.

Előzetesen a 2010-es vb első három helyezettjét, a spanyol, a holland és a német válogatottat tartották a legesélyesebbnek az aranyéremre, míg a francia-angol-olasz hármas a dél-afrikai kudarc után átépítésen esett át, így tőlük a tisztes helytállás volt a minimális elvárás. Előző cikkünkben írtuk, hogy az Eb-k történetében korábban még nem fordult elő, hogy a házigazdák olyan korán búcsúzzanak, mint 2008-ban (Svájcnak és Ausztriának is a csoportkör jelentette a végállomást),

négy évvel később viszont megismétlődött a forgatókönyv – Lengyelország és Ukrajna sem jutott be a legjobb nyolc közé. De menjünk sorjában...

Az A csoportban nagyon bekezdtek az oroszok (4:1-re verték a cseheket), de aztán látványosan kifulladtak. A lengyelek ellen döntetleneztek, a görögök ellen pedig hiába uralták a mérkőzést, a hellének a 2004-es veterán Karagounis góljával nyertek. Furamód a görögöknek ez az egyetlen győzelem elég volt a továbbjutáshoz. Az első helyet aztán a csehek szerezték meg, akik az oroszok elleni pofon után lábra tudtak állni, és a görögök mellett a lelkesen futballozó lengyeleket is legyőzték.


A görögök Oroszország legyőzésével jutottak tovább

A B kvartettet kiáltották ki az Eb halálcsoportjának, amelyben Dánia mellett Németország, Hollandia és Portugália kapott helyet. A megfiatalított német válogatott bár szoros meccseket játszott, mindhárom ellenfelét legyőzte. A torna üde színfoltja a dán csapat volt, amely Nicklas Bendtner vezérletével előbb legyőzte Hollandiát, majd a portugálok ellen 0:2-ről állt fel, de a luzitánok végül behúzták a győzelmet. Az utolsó fordulóban is végig partiban voltak a németekkel, de ezúttal is a hajrá jelentette a vesztüket. Az előző vb-n ezüstérmes hollandok viszont meglepetésre elhasaltak.

A belső konfliktusokkal sújtott Oranje összeállításbeli és taktikai hibáknak köszönhetően három vereséggel búcsúzott.


A hollandok már a csoportkörben búcsúztak

A világ- és Európa-bajnoki címvédő spanyolok mindenféle megerőltetés nélkül végeztek a C csoport élén a megfiatalított, a korábbinál jóval gyorsabb, támadóbb szellemű olasz csapat előtt. A csoportkörben a horvátok mellett az írek búcsúztak.

A D kvartettben a házigazda ukránok mellett az újjáépülőben lévő angol és francia csapat, valamint a mindig veszélyes svédek kaptak helyet. A Roy Hodgson vezette angolok előbb döntetleneztek a gallokkal, majd 1:2-ről fordítottak a svédek ellen. Az ukránok ellen az eltiltásából visszatérő Rooney szállította a győzelmet jelentő találatot. A hazaiak számára álomszerűen indult az Eb: a svédeket Shevchenko két góljával győzték le, Ukrajna pedig örömmámorban úszott. Aztán egy eső áztatta találkozón kikaptak a franciáktól, majd a jött a már említett angolok elleni meccs.

A szigetországiak 1:0-ra vezettek, amikor az ukránok egyenlítő gólját Terry a gólvonal mögül vágta ki. A hazaiak hiába reklamáltak, a gólvonalbíró nem jelzett ,így Kassai Viktor játékvezető nem adta meg a szabályos találatot. Az ukránoknak mindez a kiesést jelentette, Kassainak pedig azt, hogy a továbbiakban már nem tartottak igényt a szolgálataira a tornán.

A negyeddöntőben a csehek alig 20 percig voltak partiban a portugálokkal, aztán a kombinatív játékot bemutató luzitánok átvették az irányítást. A sérült Rosickýt nélkülözni kényszerülő csehek egészen a hajráig tartották a gól nélküli döntetlent (köszönhetően a bravúrokat bemutató Čechnek), tíz perccel a lefújás előtt viszont jött Ronaldo és remekbeszabott fejessel megszerezte a győzelmet jelentő találatot.

A görögök a 2004-es bunkerfocira építettek, de a németek ellen még egy félidőt sem bírtak ki. Lahm találatára Samaras még válaszolni tudott, de aztán beindult a német henger: Khedira, Klose és Reus végleg eldöntötte a továbbjutás kérdését. A hajrábeli görög 11-es már csak a kozmetikázásra volt elég.

A szebb napokat is megélt franciák a 19. percben kapituláltak először a spanyolok ellen, de ez sem adta meg nekik a kellő löketet. A hajrában az ibériaiak büntetővel biztosították be a teljesen megérdemelt továbbjutásukat.

Annak ellenére, hogy sem a rendes játékidőben, sem a hosszabbításban nem született gól, az angol-olasz találkozó volt a legszínvonalasabb a negyeddöntő párharcai közül. Mindkét csapat a győzelemért hajtott – az olaszok álltak fel támadóbb szellemben, míg az angolok kontrákra építve veszélyeztettek. Döntést végül csak a büntetőpárbaj hozott, amelyben Montolivo mellett Young és Ashley Cole hibázott, így a taljánok mehettek tovább. Az angolok 1990 óta a hatodik büntetőpárbajukat bukták el világversenyen.

Az elődöntőben taktikai csatát hozott a portugál-spanyol párharc, amelyen Ronaldóék bátor játékkal lepték meg a címvédőt. A spanyolok a túlórára élénkültek fel, de gól egyik oldalon sem született. A portugálok nem használták ki Alonso hibáját, ugyanis Moutinho lövését Casillas hárította, míg Bruno Alves a felső lécet találta telibe, ezzel pedig a címvédő jutott be a döntőbe.

A másik ágon mindenki a bombaerős németek továbbjutását várta, ehhez képest már a 20. percben egygólos hátrányban voltak az olaszokkal szemben – Balotelli fejjel mattolta Neuert. Negyed órával később újfent az olasz csatár került helyzetbe: a leshatárról indulva egyedül mehetett kapura, és 20 méterről újfent betalált. A második félidőben a németek mentek előre becsülettel, de az olaszok megmutatták, hogy még mindig jól védekeznek. Özil a hajrában ugyan még 11-esből szépíteni tudott, de ez már nem osztott, nem szorzott – Olaszország 12 év után újfent Eb-döntőt játszhatott.

Bár a spanyolok és az olaszok a csoportkörben látványos, kiegyensúlyozott mérkőzést játszottak egymással, a fináléban egy percig sem volt kérdés, hogy ki az úr a háznál. Az olaszok nem tudták megállítani a gyors labdajáratásra építő spanyolokat, akik az első félidőben David Silva és Jordi Alba révén kétgólos előnyre tettek szert. A taljánok a második félidőben hamar kihasználták harmadik cserelehetőségüket is, és ez okozta a vesztüket. Thiago Motta sérülés miatt nem tudta folytatni a játékot, így Pirlóék kénytelenek voltak tíz emberrel játszani a hátralévő fél órában. A spanyolok semmit sem bíztak a véletlenre, a hajrában még Torres és Mata is betalált, ezzel 4:0-ra kiütötték az olaszokat.

A spanyolok győzelmükkel sporttörténelmet írtak: ezt megelőzően ugyanis egy csapatnak sem sikerült megvédenie Eb-címét, sőt, az is először fordult elő, hogy egyazon válogatott négy év alatt három nagy tornán győzedelmeskedjen.


Eredmények:

A csoport

Lengyelország – Görögország 1:1 (1:0)
Gólszerzők: 17. Lewandowski – 51. Salpingidis

Oroszország – Csehország 4:1 (2:0)
Gólszerzők: 15., 79. Dzagojev, 24. Sirokov, 82. Pavljuchenko – 52. Pilař

Görögország – Csehország 1:2 (0:2)
Gólszerzők: 53. Gekas – 3. Jiráček, 6. Pilař

Lengyelország – Oroszország 1:1 (0:1)
Gólszerzők: 57. Blaszczykowski – 37. Dzagojev

Csehország – Lengyelország 1:0 (0:0)
Gólszerző: 72. Jiráček

Görögország – Oroszország 1:0 (1:0)
Gólszerző. 45+2. Karagounis

1. Csehország 3 2 0 1 4:5 6
2. Görögország 3 1 1 1 3:3 4
3. Oroszország 3 1 1 1 5:3 4
4. Lengyelország 3 0 2 1 2:3 2


B csoport

Hollandia – Dánia 0:1 (0:1)
Gólszerző: 24. Krohn-Dehli

Németország – Portugália 1:0 (0:0)
Gólszerző: 72. Gomez

Dánia – Portugália 2:3 (1:2)
Gólszerzők: 41., 80. Bendtner – 24. Pepe, 36. Postiga, 87. Varela

Hollandia – Németország 1:2 (0:2)
Gólszerzők: 73. van Persie – 24., 38. Gomez

Portugália – Hollandia 2:1 (1:1)
Gólszerzők: 28., 74. Ronaldo – 11. van der Vaart

Dánia – Németország 1:2 (1:1)
Gólszerzők: 24. Krohn-Dehli – 19. Podolski, 80. Bender

1. Németország 3 3 0 0 5:2 9
2. Portugália 3 2 0 1 5:4 6
3. Dánia 3 1 0 2 4:5 3
4. Hollandia 3 0 0 3 2:5 0


C csoport

Spanyolország – Olaszország 1:1 (0:0)
Gólszerző: 64. Fabregas – 61. di Natale

Írország – Horvátország 1:3 (1:2)
Gólszerzők: 19. St. Ledger – 3., 49. Mandzukic, 43. Jelavic

Olaszország – Horvátország 1:1 (1:0)
Gólszerzők: 39. Pirlo – 72. Mandzukic

Spanyolország – Írország 4:0 (1:0)
Gólszerzők: 4., 70. Torres, 49. Silva, 83: Fabregas

Horvátország – Spanyolország 0:1 (0:0)
Gólszerző: 88. Navas

Olaszország – Írország 2:0 (1:0)
Gólszerzők: 35. Cassano, 90. Balotelli

1. Spanyolország 3 2 1 0 6:1 7
2. Olaszország 3 1 2 0 4:2 5
3. Horvátország 3 1 1 1 4:3 4
4. Írország 3 0 0 3 1:9 0


D csoport

Franciaország – Anglia 1:1 (1:1)
Gólszerzők: 39. Nasri – 30. Lescott

Ukrajna – Svédország 2:1 (0:0)
Gólszerzők: 55., 62. Shevchenko – 52. Ibrahimovic

Ukrajna – Franciaország 0:2 (0:0)
Gólszerzők: 53. Menez, 56. Cabaye

Svédország – Anglia 2:3 (0:1)
Gólszerzők: 49. Johnson (öngól), 59. Mellberg – 23. Carroll, 64., 78. Welbeck

Anglia – Ukrajna 1:0 (0:0)
Gólszerző: 48. Rooney

Svédország – Franciaország 2:0 (0:0)
Gólszerzők: 54. Ibrahimovic, 90+1. Larsson

1. Anglia 3 2 1 0 5:3 7
2. Franciaország 3 1 1 1 3:3 4
3. Ukrajna 3 1 0 2 2:4 3
4. Svédország 3 1 0 2 5:5 3Az ukránok Shevchenko két góljával győzték le a svédeket

Negyeddöntő

Csehország – Portugália 0:1 (0:0)
Varsó, 55 ezer néző
Gólszerző: 79. Ronaldo

Németország – Görögország 4:2 (1:0)
Gdansk, 38 ezer néző
Gólszerzők: 39. Lahm, 61. Khedira, 68. Klose, 74. Reus – 55. Samaras, 89. Salpingidis (11-esből)

Spanyolország – Franciaország 2:0 (1:0)
Donyeck, 47 ezer néző
Gólszerző: 19., 90+1. Alonso (második 11-esből)

Anglia – Olaszország 0:0 – büntetőkkel 2:4
Kijev, 64 ezer néző

Büntetőpárbaj: Balotelli 0:1, Gerrad 1:1, Montolivo kihagyta, Rooney 2:1, Pirlo 2:2, Young kihagyta, Nocerino 2:3, Cole kihagyta, Diamanti 2:4


Az angolok vesztét újfent a büntetőpárbaj hozta


Elődöntő

Portugália – Spanyolország 0:0 – büntetőkkel 2:4
Donyeck, 48 ezer néző

Büntetőpárbaj: Alonso kihagyta, Moutinho kihagyta, Iniesta 0:1, Pepe 1:1, Piqué 1:2, Nani 2:2, Ramos 2:3, Alves kihagyta, Fabregas 2:4

Németország – Olaszország 1:2 (0:2)
Varsó, 55 ezer néző
Gólszerzők: 90+2. Özil (11-esből) – 20., 36. Balotelli


Balotelli a döntőbe lőtte az olaszokat


Döntő

Spanyolország – Olaszország 4:0 (2:0)
Kijev, 63 ezer néző
Gólszerzők: 14. Silva, 41. Alba, 84. Torres, 88. Mata


A torna góllövőlistája:

Fernando Torres (spanyol) – 3 gól
Mario Mandzukic (horvát) – 3 gól
Mario Gomez (német) – 3 gól
Mario Balotelli (olasz) – 3 gól
Alan Dzagojev (orosz) – 3 gól
Cristiano Ronaldo (portugál) – 3 gól


Fernando Torres három gólt lőtt az Eb-n


A torna álomcsapata:

Kapusok: Iker Casillas (spanyol), Manuel Neuer (német), Gianluigi Buffon (olasz)
Védők: Jordi Alba (spanyol), Gerard Piqué (spanyol), Sergio Ramos (spanyol), Philipp Lahm (német), Fábio Coentrao (portugál), Pepe (portugál)
Középpályások: Steven Gerrard (angol), Sami Khedira (német), Mesut Özil (német), Andrea Pirlo (olasz), Daniele De Rossi (olasz), Sergio Busquets (spanyol), Andrés Iniesta (spanyol), Xabi Alonso (spanyol), Xavi (spanyol)
Támadók: Cesc Fabregas (spanyol), Davis Silva (spanyol), Mario Balotelli (olasz), Cristiano Ronaldo (portugál), Zlatan Ibrahimovic (svéd)

Kapcsolódó cikkek:

Eb-1960: A Fekete Pók és az élete gólját szerző csatár Eb-aranyat nyert Szovjetuniónak


Eb-1964: Csúcsra értek a spanyolok, Magyarország eddigi legjobb Eb-szereplése


Eb-1968: Amikor pénzfeldobással dőlt el a továbbjutás és két finálé után osztottak aranyat


Eb-1972: A magyarok utolsó nagy dobása, Gerd Müller és az NSZK szárnyalása


Eb-1976: A drámák Európa-bajnoksága, Panenka és az a bizonyos tizenegyes


Eb-1980: A németek második diadala és egy csallóközi labdarúgó vitézkedése


Eb-1984: Sokba került a potyagól, Platini szinte egymaga nyert aranyat a franciáknak


Eb-1988: Egy válogatott, amely szinte minden tornán esélyesként indul, de csak egyszer ért fel a csúcsra


Eb-1992: A strandtól az aranyig – avagy így nyert Európa-bajnokságot egy csapat, amely eredetileg ki sem jutott a tornára


Eb-1996: A futball hazatért, a csehek döntőbe meneteltek – ilyen volt a büntetőpárbajok Európa-bajnoksága


Eb-2000: Aranygólok és hidegzuhany – íme, minden idők legjobb Európa-bajnoksága


Eb-2004: Mindenki annyira tud játszani, amennyire hagyják – Baroš, a görög istenek és egy német stratéga


Eb-2008: A spanyolok egyeduralmának kezdete, Čech bakija és a török csoda

(tt)