Eb-2024: Kialakultak a kalapok a csoportkör sorsolása előtt – ilyen lenne a halálcsoport a szlovákok és a magyarok számára

2023. november 22. - 09:19 | Sport

Kedden lezárult a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság selejtezősorozata, melyből húsz válogatott csatlakozott a házigazda Németországhoz. Ezzel együtt kialakult a márciusi pótselejtezők 12 csapatos mezőnye a tavalyi Nemzetek Ligája alapján.

Eb-2024: Kialakultak a kalapok a csoportkör sorsolása előtt – ilyen lenne a halálcsoport a szlovákok és a magyarok számára
Fotó: TASR - Martin Baumann

A 24 csapatos kontinensviadal utolsó három kiadó helye a márciusi pótselejtezőn dől el, de az Eb csoportjainak sorsolását már jövő szombaton megtartják Hamburgban.

A magyarok megnyerték a G csoportot, így a második kalapba kaptak besorolást, akárcsak a dánok, az albánok, az osztrákok, a törökök és a románok, így velük nem kerülhet össze Marco Rossi szövetségi kapitány együttese. A szlovák válogatott Portugália mögött a második helyen végzett a selejtezős csoportjában, elért eredményeinek köszönhetően pedig Skócia, Szlovénia, Csehország, Hollandia és Horvátország társaságában a harmadik kalapba került.

Az Eb-t június 14. és július 14. között rendezik tíz városban.

A 2024-es labdarúgó Európa-bajnokságra kijutott válogatottak:

1. kalap:
Németország (házigazda), Portugália (J csoport győztese), Franciaország (B csoport győztese), Spanyolország (A csoport győztese), Belgium (F csoport győztese), Anglia (C csoport győztese)

2. kalap:
Magyarország (G csoport győztese), Dánia (H csoport győztese), Albánia (E csoport győztese), Törökország (D csoport győztese), Románia (I csoport győztese), Ausztria (F csoport másodikja)

3. kalap:
Skócia (A csoport másodikja), Szlovénia (H csoport másodikja), Szlovákia (J csoport másodikja), Csehország (E csoport másodikja), Hollandia (B csoport másodikja), Horvátország (D csoport másodikja)

4. kalap:
Szerbia (G csoport másodikja), Olaszország (C csoport másodikja), Svájc (I csoport másodikja), a 3 pótselejtezőről kijutó válogatott


Ezt látva a szlovákok és a magyarok esetében is benne van a pakliban, hogy halálcsoportba, vagy éppenséggel elfogadható négyesbe kerüljenek. A szlovák válogatott számára minden bizonnyal egy Franciaország, Dánia, Olaszország összetételű hármas lenne a legnagyobb falat, míg a magyarok talán a Franciaország, Hollandia, Olaszország hármassal izzadnának meg leginkább. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy Magyarország és Szlovákia egy csoportba kerül. A cseheket előzetesen a negyedik kalapba jósolták, ám selejtezős eredményüknek köszönhetően szintén a harmadikban kaptak helyet, így Szlovákiával nem találkozhatnak, Magyarországgal viszont igen.

Ami a pótselejtezőt illeti: a Nemzetek Ligája élvonalát jelentő 16 válogatott közül mindössze Lengyelország és Wales nem jutott ki egyenes úton a kontinensviadalra, így ez a két gárda pótselejtezőn javíthat. Az A divíziós ágat viszont fel kellett tölteni: az egyik csapat a D divíziót megnyerő Észtország lesz, míg a másik a másodosztályt jelentő B divízióból érkezik, amelyből így négy helyett öt gárda vívhat pótselejtezőt.

A második vonal négy csoportgyőztese közül Izrael és Bosznia-Hercegovina nem kvalifikálta magát, ezért rajtuk kívül további három csoportmásodik - Finnország, Ukrajna és Izland - próbálkozhat a pótselejtezőn. Az csütörtökön, a nyoni sorsoláson derül ki, hogy utóbbi három együttes közül melyik kerül át az A divíziós ágra.

Az NL harmadosztályából a török és a szlovák csapat vívta ki egyenes úton a részvételt, előbbi csoportgyőztes volt, így legjobb csoportmásodikként Luxemburg csatlakozhatott a másik három első helyezetthez - Georgiához, Görögországhoz és Kazahsztánhoz -, amelyek Törökországgal ellentétben nem jártak sikerrel a selejtezőkön.

A pótselejtező három ágának elődöntőit március 21-én rendezik, míg a három fináléra, melyeken gazdára talál az utolsó három kiadó Eb-hely, március 26-án kerül sor.


A pótselejtező résztvevői:

A divíziós ág:
Lengyelország, Wales, Észtország (D divízióból)

B divíziós ág:
Izrael, Bosznia-Hercegovina, Finnország, Ukrajna, Izland (utóbbi háromból egy átkerül az A divíziós ágra)

C divíziós ág:
Georgia, Görögország, Kazahsztán, Luxemburg


MTI/para