Eb-2024: Szlovákia, Magyarország és Csehország akár egy csoportba is kerülhet – mutatjuk a kalapok eddigi elosztását

2023. november 20. - 12:31 | Sport

A szlovák labdarúgó-válogatott Izland legyőzésével kijutott a jövő évi németországi Európa-bajnokságra, viszont a Bosznia-Hercegovina elleni vasárnapi összecsapásnak is volt tétje. Francesco Calzona védencei ezt is sikerrel vették, ennek köszönhetően pedig előnyösebb pozícióból várhatják a december 2-ai sorsolást.

Eb-2024: Szlovákia, Magyarország és Csehország akár egy csoportba is kerülhet – mutatjuk a kalapok eddigi elosztását
Fotó: TASR - Martin Baumann

Boszniai győzelmének köszönhetően a szlovák válogatott a harmadik kalapba került az Eb-csoportkör kisorsolása előtt. Ennek köszönhetően a szlovákok biztosan nem kerülhetnek egy csoportba Skóciával, Hollandiával, Szerbiával, Horvátországgal és Olaszországgal – bár a szerbek helyzete még változhat.

Az Eb-re kvalifikáló 24 csapatot négy kalapba sorolják a selejtezőben elért eredmények alapján. Két kritérium a mérvadó – a csoportban elért helyezés (a tíz csoportgyőztes magasabban helyezkedik el, mint a második helyről továbbjutók), valamint a szerzett pontszám. A hattagú csoportokban nem számítják az utolsó helyezett ellen elért eredményeket, ebből kifolyólag pedig Szlovákiának 16 pontja van.

Noha a selejtező még hétfőn és kedden is folytatódik, több válogatott pozíciója is biztosnak mondható. A házigazda Németország mellett Portugália, Franciaország, Spanyolország és Belgium is elsőkalapos, és szinte biztosan Anglia is. A dánok és a törökök ugyan pontszámban még beérhetik őket (előbbi Észak-Írországgal, utóbbi Walesszel játsszik), viszont a szigetországiak gólaránya sokkal jobb (+18), mint a másik két válogatotté (a törököké +7, a dánoké pedig +6).

Ha Csehország hétfőn nyerni tud Moldova ellen, megnyerheti csoportját, ehhez viszont a listavezető Albániának hazai pályán alul kell maradnia a Feröer-szigetek legjobbjai ellen. Ha északi szomszédunk le is győzi utolsó ellenfelét, minden bizonnyal úgy is csak a negyedik kalapban kap majd helyet.

Csoportgyőzelmének köszönhetően a magyar válogatott a második kalapból várja a sorsolást, így akár az is megtörténhet, hogy Magyarország, Szlovákia és Csehország is egy csoportba kerül.


-para-