Eb-selejtező: Parázs küzdelem helyett taktikai csatában győzte le Szlovákia Magyarországot

2019. március 22. - 00:28 | Sport

A szlovák labdarúgó-válogatott magabiztos játékkal 2:0-ra győzte le Magyarországot az Eb-selejtező első fordulójában.

Eb-selejtező: Parázs küzdelem helyett taktikai csatában győzte le Szlovákia Magyarországot
Fotók: Cséfalvay Á. András – további fotókért kattints!

Csalódnia kellett annak, aki előzetesen küzdelmes, parázs focit várt a szlovákok és a magyarok összecsapásától. A csapatok sokáig csak tapogatóztak, az első valamirevaló helyzetre a 11. percig kellett várni, Hamšík azonban nem találta el jól a labdát a védők között. Három perccel később feljegyezhettük az első kaput eltaláló lövést is: Pekarík lövését védte Gulácsi. Néhány perccel később Hancko próbálkozott a tizenhatoson kívülről, a labda azonban a felső lécen megpattanva hagyta el a pályát. Olykor a magyarok is eljutottak a hazaiak kapujához, de a tizenhatoson belül már elfogyott a tudomány, Dúbravkának nem sok védenivalója volt az első játékrészben. Három perccel a félidő előtt megszerezték a vezetést a szlovákok: Pekarík tisztán passzolt Rusnákhoz, aki jobról betört a tizenhatoson belülre, majd a bepasszolt labdát Duda tisztán továbbította a kapuba.

A második játékrészben a hazaiak szemmel láthatóan a labdajáratásra építették a taktikát, a magyaroknak időbe telt, mire el tudtak jutni a szlovákok tizenhatosáig. A magyarok legnagyobb helyzete Szalai előtt adódott, aki 17 méterről eresztett meg egy lövést, Dúbravka azonban bravúrosan hárított. Néhány perccel később Mak tette próbára Gulácsit. A 82. percben újfent betaláltak a hazaiak, a játékvezető azonban les miatt nem adta meg a gólt. Néhány pillanattal később azonban már érvényes találatot szereztek a szlovákok: remek labdát kapott Dudától a jobbról érkező Rusnák, majd Korhut mellett visszahúzva a rövid sarokba lőtt.

A szlovákok az utolsó percekben sem engedték helyzetig a magyarokat, így a mérkőzés 2:0-ás hazai győzelemmel ért véget. Látványos támadófoci helyett ezúttal kőkemény taktikai csatát láthattunk, a hazaiak pont annyit mutattak, amennyi elég volt a győzelmükhöz. A magyarok próbáltak helyzeteket kialakítani, de lehetőségeik többnyire a pontrúgásokban és a távoli lövésekben merültek ki.

A mérkőzés: Szlovákia – Magyarország 2:0

A szlovákok és magyarok csoportjában a vártnál nehezebben győzött Horvátország, amely a 20. percben vesztésre állt Azerbajdzsánnal szemben. Végül Barišić és Kramarić találatával fordítani tudtak.

A C csoportban papírforma eredmények születtek: Észak-Írország két góllal múlta felül Észtországot, Hollandia pedig néggyel Fehéroroszországot. A G jelű csoportban Észak-Macedónia sima vereséggel küldte haza a letteket, Lengyelország viszont értékes három pontot szerzett Ausztriában. Pontosztozkodással ért véget Izrael és Szlovénia összecsapása – a vendégek találatát a Slovan gólgyárosa, Andraž Šporar szerezte.

Az I csoportban Kazahsztán meglepetésre simán legyőzte Skóciát, akárcsak Ciprus San Marinót. Belgium is magabiztos győzelmet aratott az oroszok válogatottja felett.

További eredmények:

C csoport

Észak-Írország - Észtország 2:0 (0:0)
gólszerzők: 57. McGinn, 75. S. Davis

Hollandia - Fehéroroszország 4:0 (2:0)
gólszerzők: 1., 55. Depay, 21. Wijnaldum, 85. V. van Dijk

E csoport

Horvátország - Azerbajdzsán 2:1 (1:1)
gólszerzők: 44. Barišić, 79. Kramarić – 20. Šejdajev

G csoport

Ausztria - Lengyelország 0:1 (0:0)
gólszerző: 69. K. Piątek

Észak-Macedónia - Lettország 3:1 (2:0)
gólszerzők: 11. Alioski, 29., 90+3. Elmaz – 87. Isajevs

Izrael - Szlovénia 1:1 (0:0)
gólszerzők: 55. Zahavi – 49. Šporar

I csoport

Kazahsztán - Skócia 3:0 (2:0)
gólszerzők: 6. Pertsukh, 10. Vorogovskiy, 51. Zainutdinov

Ciprus - San Marino 5:0 (4:0)
gólszerzők: 19., 23. Sotiriou, 26. Kousoulos, 31. Efrem, 56. Laifis

Belgium - Oroszország 3:1 (2:1)
gólszerzők: 14. Tielemans, 45., 88. E. Hazard – 16. Čeryšev


(tt)