Eb-selejtezők - Dühösek az angolok a montenegrói szurkolókra

2019. március 26. - 17:38 | Sport

Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint az Európa-bajnoki selejtezőn aratott 5-1-es montenegrói sikerüket beárnyékolják a hazai szurkolók rasszista megnyilvánulásai.

Eb-selejtezők - Dühösek az angolok a montenegrói szurkolókra
Fotó: Reuters

A szakember a találkozó után elmondta: kétség sem férhet a montenegrói drukkerek sportszerűtlen viselkedéséhez. "Ez elfogadhatatlan! A történteket jelentjük majd az európai szövetségnek" - közölte Southgate.

Az angol kommentátorok már a mérkőzés elején beszámoltak rasszista bekiabálásokról, amelyeknek célpontja akkor Danny Rose volt. Southgate kiemelte: határozottan hallotta a majomhuhogást utánzó hangokat a hazai szurkolóktól, amikor a Tottenham Hotspur védője a lefújás előtti pillanatokban sárga lapot kapott. Az angol tudósítások szerint a vendégek ötödik gólját szerző Raheem Sterling, valamint a válogatottban kezdőként először pályára lépő Callum Hudson-Odoi sem kerülte el a rasszista sértegetést.

Az angol Kick it Out antirasszista csoport interneten közölt bejegyzéseiben szégyenletesnek nevezte a montenegrói nézők megnyilvánulásait, és felszólította az általa hasonló esetekben sokszor erélytelennek tartott európai szövetséget (UEFA), hogy hozzon végre példás büntetést. A csoport szerint ilyen lehet zártkapus hazai mérkőzések rendezése, vagy a válogatott kizárása a sorozatból.

Nem sokkal később az UEFA bejelentette, hogy fegyelmi eljárást indít az ügyben, amelyet május 16-án tárgyal. A vendéglátóknak a rasszista vádak mellett azért is felelniük kell, mert a szurkolók pirotechnikai eszközöket használtak, különböző tárgyakat dobáltak a pályára, valamint eltorlaszolták a lépcsőket.

Az angolok a nyitókörben a cseheket verték 5-0-ra, majd hétfőn Montenegróban diadalmaskodtak, így fölényesen vezetik az A csoportot.


MTI