Ebben a felújított luxusbörtönben helyezték el Bašternákot (FOTÓK)

2019. március 27. - 11:38 | Belföld

A felújított dubnicai büntetés-végrehajtási intézetet egy évvel ezelőtt adták át.

Ebben a felújított luxusbörtönben helyezték el Bašternákot (FOTÓK)
Fotók: TASR/SITA

Ladislav Bašternák vállalkozót, akit március 14-én öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélt a Pozsonyi Kerületi Bíróság háromtagú tanácsa adó- és járulékfizetés elkerülésének bűncselekménye ügyében, kedden áthelyezték a pozsonyi büntetés-végrehajtási intézetből a dubnicai (Máriatölgyes) börtönbe.

Bašternák az ítélethirdetés utáni napon, vagyis március 15-én önként jelentkezett az Igazságügyi Palotában. A kiszabott büntetést a legenyhébb végrehajtási fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie.

A dubnicai börtön az elmúlt években nagy átalakításon ment keresztül, 2018 tavaszán adták át. „A börtönök minden elvárásnak megfelelnek, mert olyan nemzetközi intézetek építik őket, amelyek kifejezetten rabokkal foglalkoznak” – nyilatkozta tavaly a dubnicai büntetés-végrehajtási intézet és az Igazságügyi Palota felújítása kapcsán Gál Gábor igazságügyi miniszter.

A dubnicai legenyhébb végrehajtási fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben az elítéltet szobában, nem cellában helyezik el, közvetlenül érintkezhet a látogatóival, a szálláshelye pedig ébresztőtől takarodóig nincs kulcsra zárva. Az elítéltnek megengedik továbbá, hogy az intézet meghatározott területén belül mozoghasson, ezen kívül bevonják őt az intézet falain kívül végzett munkákba is.

A többi szlovákiai büntetés-végrehajtási intézet állapotához képest a dubnicait luxusbörtönként emlegetik.

Az intézet által kiszabott munkafeladatok elvégzésétől függően engedélyezhetik neki az intézet falain kívüli szabad mozgást is.

Annak ellenére, hogy Bašternákot öt év szabadságvesztésre ítélték, elméletileg a büntetése két harmadának, vagy akár felének letöltése után is szabadlábra kerülhet. A feltételes szabadlábra helyezésről bizonyos feltételek teljesítése esetén az a bíróság dönt majd, amelynek a körzetében Bašternák a büntetését fogja tölteni.


(TASR/para)