Ebben a négy járásban terjed leginkább az omikron

2022. január 19. - 09:17 | Belföld

Bár Szlovákiában egyelőre mindössze 54 hivatalosan megerősített fertőzés van, amelyet az omikron variáns okozott, a tényleges számok jóval magasabbak lehetnek – erre hívta fel a napokban a figyelmet a Dáta bez pátosu nevű szakértői csapat.

„A szlovákiai szekvenáló laboratóriumok két héttel ezelőtti jelentése rendben van. De ez ugyanannyira érvényes, mintha az időjárás-előrejelzés ma azt mondaná, hogy milyen volt az idő két nappal háromkirályok előtt. Minden bizonnyal holnap vékony kabátba öltöztetné a gyerekét, mert 13 Celsius-fok volt, és Árván elolvadt a hó” – mutattak rá az adatok közti eltérésekre a Dáta bez pátosu elemzői.

A szakértők szerint négy járás lehet jelenleg Szlovákiában, ahol nagyobb mértékben elterjedhetett az új variáns – írja a Pluska.

A Stropkovi járásban a pozitív esetek száma az elmúlt 16 nap alatt az ötszörösére nőtt, az Eperjesi (Prešov), a Tvrdošíni és a Námestovói járásban pedig két hét alatt megkétszereződött az esetszám.

Annak ellenére viszont, hogy ezekben a járásokban gyorsabban terjed az omikron, néhány pozitívum is megemlíthető. A szakértők szerint az a tény, hogy már elkezdődött, és nem tegnap, hanem két hete, arra enged következtetni, hogy közelebb vagyunk a hullám végéhez.

A csoport szerint annak ellenére, hogy olyan járásokról van szó, ahol alacsony az oltottsági arány, egyelőre nem romlott jelentősen a helyzet a kórházakban.

„Tudjuk, hogy mely járásokat kell figyelnünk az elkövetkező két hétben. Azt várjuk, hogy a jelenlegi értékek a többszörösére nőnek, majd csökkenni fognak” – magyarázták az elemzők.

A szakértők egyúttal arra is felhívták a figyelmet, hogy bár az omikron terjed Szlovákiában, még nem tűnt el teljesen a delta variáns sem. „Ott van például Trencsén, ahol az elmúlt hét napban 30 százalékot estek a számok, ez pedig még a delta csökkenése” – jegyezték meg.


(pluska/FB/para)

Címkék: omikron