Ebola - Túlélte a kórt egy újszülött kongói kislány

2018. december 14. - 19:20 | Külföld

Túlélte az ebolát egy újszülött kongói kislány: Benedicte egy egyhónapos intenzív kezelést követően újból egészséges - közölte pénteken a kongói egészségügyi minisztérium. 

Benedicte október 31-án született, hat nappal később ebolával fertőződött meg. Az orvosok és az ápolók a nap 24 órájában az ágya mellett voltak, hogy "minden esélyt megadjanak neki a túléléshez".

A kislányt olyan ápolónők gondozták, akik már túlélték az életveszélyes betegséget és immunisak rá - közölte az egészségügyi minisztérium. A miniszter szerint a kislány a kór legfiatalabb túlélője a járvány során, melyet az ebolavírus okozta második legsúlyosabbnak tartanak a világon.

Benedicte édesanyja, aki ebolában szenvedett, a szülés közben halt meg. A kislányt szerdán engedték ki az ebolaközpontból, édesapja és nagynénje vitte haza.

Kelet-Kongóban az ebola újabb megjelenése során eddig 515-en betegedtek meg, 303-an pedig meghaltak az életveszélyes, vérzéses lázzal járó súlyos betegségben. Mintegy 180 embert sikerült meggyógyítani.

Az ebolát 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, legvalószínűbb, hogy denevérek terjesztik. A fertőzött ember vagy állat testnedvével való közvetlen érintkezés útján terjed.

A legsúlyosabb ebolajárvány több mint 11 300 halálos áldozattal járt 2014-2015-ben Nyugat-Afrikában.

MTI

Címkék: ebola, járvány, túlélő