Eddig 12 milliárd eurót kaptunk tisztán az EU-tól

2019. május 15. - 15:50 | Belföld

Az Európai Uniónak köszönhetően Szlovákia legkeletibb térségei is fejlődnek, jelentette ki kedden Tapolyhanusfalván (Hanušovce nad Topľou) Peter Pellegreini (Smer-SD) a kormány kihelyezett ülésén. A kormányfő egyúttal arra kérte az embereket, hogy vegyenek részt az európai parlamenti választáson.

Eddig 12 milliárd eurót kaptunk tisztán az EU-tól
Illusztráció

Pellegrini rámutatott, az EU-ról folyó vita gyakran arra korlátozódik, hogy értelmetlen szabályozásokkal keseríti az emberek életét. „Azonban a kihelyezett kormányülések előtt áttanulmányozott anyagokból látom, hogy milyen sok európai uniós támogatás érkezik az egyes régiókba. Tényleges európai segítségről van szó, amely az európai értékeken és a szolidaritáson alapszik. A fejlettebb államok támogatják a kevésbé fejletteket, hogy minél gyorsabban csökkenjen köztük a különbség” - mondta Pellegrini.

A kormányfő hangsúlyozta, határozottan visszautasítja az Európai Unió szidalmazását. „Ha nem lennének az uniós támogatások, számos projekt sosem valósulna meg, saját forrásokból nem tudnánk finanszírozni őket” - tette hozzá.

Ugyancsak visszautasítja azokat a véleményeket, hogy le kellene építeni az uniós jogköröket vagy ki kellene lépni az EU-ból.

„Ezek azok a hazugságok arról, hogy elveszítettük szuverenitásunk egy részét, ez nem nem igaz, senki nem vette el tőlünk. Abban bizonyára mindenki egyetért, hogy tagjai akarunk lenni a világ elit csoportosulásának, és akkor be kell tartanunk e klub szabályait”

- szögezte le Pellegrini, egyúttal arra kérte az embereket, higgyenek az EU-projektben és vegyenek részt az európai parlamenti választáson.

Richard Raši (Smer-SD) informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes közlése szerint Szlovákia eddig 18 milliárd euró támogatást kapott az EU-tól.

„Ha leszámítjuk azt az összeget, amit mi fizettünk be a közös kasszába, akkor tisztán 12 milliárd euró támogatást kaptunk. E pénz 80 százalékát iskolák és utak felújítására, tömegközlekedésre, környezetvédelemre, munkahelyteremtésre, tudományos kutatómunkára, szociális otthonok felújítására és számos más projektre fordítottuk. Ha nem lennénk az Európai Unió tagjai, akkor a nyolc megyéből hatban nem lett volna fejlődés az elmúlt időszakban” - összegezte Raši.

(TASR)