Eddig 16 osztály került karanténba, a mostani lehet az utolsó zöld hét a Dunaszerdahelyi járásban

2021. szeptember 28. - 10:25 | Régió

A helyzet az ország utolsó zöld besorolású járásában is romlik, és már most is narancssárga lenne, ha nem lenne olyan magas az 50 éven felüliek beoltottsága – tudtuk meg a Regionális Közegészségügyi Hivataltól.

Eddig 16 osztály került karanténba, a mostani lehet az utolsó zöld hét a Dunaszerdahelyi járásban
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A hivatal epidemiológiai osztályának vezetője,Vörös Teréz érdeklődésünkre elárulta, hogy a múlt heti adatok alapján a Covid-automata szerinti besorolást meghatározó indikátorok közül a legfontosabb, a 7 napos súlyozott incidencia 63 (a súlyozatlan 80).

Ez a szám az egy hét alatt előforduló esetszámot jelenti (pozitív PCR és antigén együtt), 100 ezer lakosra átszámítva, melyben a 18 éven aluli pozitívak csupán 1/5-ödnek számítanak, ergo öt pozitív gyerek tesz ki egy egységet az incidencián belül.

Emelkedő esetszámok idején zöld besorolású járásoknál ez a szám 10 alatti, a narancssárgáknál 10 és 50 közötti, míg a pirosaknál 50 és 150 közötti. A Dunaszerdahelyi járás az eddigiekben az incidencia alapján a narancssárga besorolás alá esett volna, az 50 éven felüliek magas beoltottságának köszönhetően azonban egy besorolással jobbat kapott.

Vörös Teréz közölte, hogy ez a bizonyos beoltottság pillanatnyilag 73,8%-os, ami azt is jelenti, hogy már alig néhány száz beoltottra van szükség, hogy elérje a 75%-ot, ami két sávnyi javítást hoz magával, ha egyéb feltételek is teljesülnek.

A Dáta bez pátosu nevű szakértői Facebook-oldal szerint ez a szám szeptember 23-án 1191 volt:

Az említett indikátorok mellett az is számít, hogy a szomszédos járások, melyekkel az adott járás szoros összeköttetésben van, nem lehetnek egynél több besorolással rosszabb helyzetben, különben húzzák magukkal a jobb helyzetben lévőt. Tehát, ha a jövő héttől például a Galántai vagy a Komáromi járás esetleg piros besorolás alá kerül, akkor a Dunaszerdahelyi egyébként sem maradhatna zöld.

A múlt héten írtunk róla, hogy Dunaszerdahelyen is egyre szaporodnak a bezárt iskolai osztályok. A járáson belül is hasonló a helyzet, Vörös Teréz ennek kapcsán közölte, eddig 16 iskolai osztály és 3 óvodai csoport került karanténba a határozatuk alapján.

Érdeklődtünk arról is, hogy tulajdonképpen mikor is kell bezárni egy-egy egész osztályt vagy csoportot. „Osztályt vagy óvodai csoportot akkor kell karanténba tenni, ha volt benne pozitívan tesztelt diák vagy gyermek, esetleg a diákok vagy óvodások közeli kapcsolatba kerültek pozitívan tesztelt pedagógussal, illetve más iskolai vagy óvodai alkalmazottal“ – árulta el az epidemiológus, hozzátéve, hogy ha az óvodás gyermek vagy diák szülei pozitívak, akkor csak a gyermek kerül karanténba, a karantén az osztályra vagy csoportra, amit látogat nem vonatkozik.

Beszélt arról is, hogy a karantén jelenleg 10 napot tesz ki a pozitívan tesztelt személlyel való utolsó találkozástól számítva. A pozitív személlyel közeli kapcsolatba került személyeknek a karantén 5. napján kell PCR-tesztre menniük, és amennyiben az negatív, 7 nap letelte után megszűnik a karanténjuk. „Az a személy, aki nem megy PCR-tesztre, 10 napig köteles karanténban maradni, és ha tünetmentes, akkor a 10 nap letelte után elhagyhatja a karantént“ – szögezte le Vörös Teréz.

(SzT)