Eddig 24 alkotmánybíró-jelölt van, köztük Radoslav Procházka

2019. január 4. - 18:22 | Belföld

A parlament alkotmányjogi bizottságához péntekig 34 alkotmánybíró-jelöltre vonatkozó javaslat érkezett. A javaslatok között néhány név többször is szerepelt, eddig tehát összesen 24 alkotmánybíró-jelöltet tartanak számon. Minderről Róbert Madej (Smer-SD), az alkotmányjogi bizottság elnöke tájékoztatta a TASR hírügynökséget pénteken.

A jelöltek névsora csütörtökön Michal Matulníkkal, pénteken pedig további 16 névvel bővült. Az új jelöltek Ján Štiavnický, Peter Straka, Boris Gerbery, Ľuboš Szigeti, Zuzana Pitoňáková, Ján Drgonec, Michal Truban, Radovan Hrádek és Radoslav Procházka. A további javaslatok már ismert jelöltekre érkeztek.

Procházkát Marek Maďarič, a Smer-SD volt kulturális minisztere, jelenleg független képviselő javasolta. Pénteken további képviselők is elküldték a javaslataikat a bizottságnak. Eduard Adamčík (Híd) Pitoňákovát, Rastislav Schlosár (ĽSNS) pedig Hrádeket javasolta.

Az alkotmánybíró-jelöltek névsorában szerepel Daniela Švecová, a Legfelsőbb Bíróság elnöke is, akit a Pozsonyi Komenský Egyetem Jogi Karának dékánja, a Besztercebányai Bél Mátyás Egyetem rektora és a Nagyszombati Egyetem Jogi Karának dékánja javasolt. Ő maga még karácsony előtt alkotmánybírónak jelölte Libor Ďulát, pénteken pedig Trubant.

A további jelöltek: Peter Kresák, Ján Šikuta, Martina Jánošíková, Robert Šorl, Soňa Mesiarkinová, Marek Tomašovič, Dagmar Fillová, Pavol Malich, Peter Molnár, Martin Vernarský, Ladislav Duditš és Marián Sluk.

Az alkotmánybíró-jelöltekre vonatkozó javaslatokat legkésőbb hétfőig, január 7-ig kell eljuttatni a bizottsághoz, a jelöltek nevét ugyanis a bizottsági ülés kezdete előtt 15 nappal közzé kell tenni. Madej elmondta: hétfőn egy intézménytől további 11 javaslatot várnak.

Az ülés január 22-én kezdődik, az egyes jelölteket 23-ától hallgatják meg. A meghallgatások, melyeken jelen lesz az államfő vagy az elnöki hivatal vezető munkatársa is, három napig tartanak. A jelölteknek a bizottság előtt ismertetniük kell az eddigi munkájuk során szerzett tapasztalataikat, az elért eredményeiket és a publikációs tevékenységüket is.

A képviselőknek a január 29-én kezdődő parlamenti ülésen kellene megválasztaniuk az alkotmánybíró-jelölteket.

TASR