Eddig 57 szennyvízmintát vettek az országban, a koronavírus jelenlétét figyelik

2021. június 17. - 15:27 | Belföld

Eddig 57 szennyvízmintát vettek Szlovákiában a koronavírus kimutatására. 27 mintát már elemeztek, további 30 feldolgozása folyamatban van.

Eddig 57 szennyvízmintát vettek az országban, a koronavírus jelenlétét figyelik
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Az eredmények a hét folyamán meglesznek – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Marek Eliáš, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) kommunikációs osztályának munkatársa.

Eliáš elmondta, a mintavétel előtt pontosan meghatározták a kiválasztott szennyvíztisztító telepekről származó szennyvíz gyűjtésének és a szállításának feltételeit.

„A mintákat a szennyvíztisztító telepek munkatársai veszik, az illetékes regionális hatóságok munkatársai gyűjtik be, majd a Közegészségügyi Hivatalba szállítják, ahol vizsgálják és elemzik. A szennyvíztisztító telepek munkatársainak megvannak ehhez a meg-felelő eszközeik, mivel a szennyvizet más célból is vizsgálják, nemcsak a koronavírus kimutatására"

- mondta Eliáš.

A közegészségügyi szakemberek tájékoztatása szerint a mintavételhez nem szükséges különleges technológia, ellentétben a mintaelemzéssel, amihez speciális műszerek kellenek. Eliáš hozzátette hetente tíz szennyvízmintát vesznek az országban.

A Közegészségügyi Hivatal hozzátette, minden regionális közegészségügyi hivatal (RÚVZ) kijelölt egy szennyvíztisztító telepet, ahonnan hetente egyszer mintát vesznek. Pozsonyban hetente kétszer vesznek mintát a szennyvízből.

„Speciális eljárással és műszerekkel vizsgáljuk a szennyvízmintákat a SARS-CoV-2 kimutatására. A Közegészségügyi Hivatalnak megvannak az ehhez szükséges berendezései, az elemzéseket pedig a mikrobiológiai központban végzik"

- tette hozzá Eliáš.

„Az eredményeket az EPIS járványügyi információs rendszerben tesszük közzé, amely elektronikus formában elérhető az összes regionális közegészségügyi hivatal számára. Az eredmények a COVID-19 járványügyi helyzet elemzését segítik"

- tájékoztatott a Közegészségügyi Hivatal.

TASR