Eddig egy év volt a COVID-19 elleni oltás érvényessége, februártól viszont már kevesebb lesz

2022. január 31. - 21:30 | Belföld

Februártól a COVID-19 elleni oltás érvényessége az utolsó adag beadása óta számított egy évről kilenc hónapra csökken. A Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ SR) ezért több rendeletet is módosít. Ami a határrezsimet szabályozó rendeletet illeti, a védőoltás rövidebb érvényessége csak február 4-ével lép hatályba, mivel módosítani kell az eHranica rendszert is. A TASR hírügynökséget Daša Račková, az ÚVZ szóvivője tájékoztatta hétfőn.

Eddig egy év volt a COVID-19 elleni oltás érvényessége, februártól viszont már kevesebb lesz
Illusztrációs felvétel (TASR)

"Az Európai Bizottság olyan szabályokat fogadott el, amelyek értelmében az uniós COVID utazási igazolvány a teljes beoltottság elérése után kilenc hónapig lesz érvényes. Ezzel hangoljuk össze a Szlovák Közegészségügyi Hivatal rendeleteiben szereplő érvényességi időt" - magyarázta Račková. A kilenc hónapos érvényesség eddig csak a COVID-pozitív személyek elkülönítéséről és a közeli kontaktszemélyek karanténba helyezéséről szóló rendeletben szerepelt.

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a kilenc hónapos érvényességi időt a kétadagos vakcina esetében a második adag beadásától, illetve az egyadagos vakcina beadásától számítják. Kilenc hónap elteltével az illető már nem számít beoltottnak.

TASR