Eddig egy hajszál választotta el Szlovákiát a lockdowntól, ma dönt a kormány a szigorításokról

2021. november 18. - 07:50 | Belföld

Napokon belül szigorúbb járványellenes intézkedések lépnek életbe, a kormány a csütörtöki ülésen hagyja jóvá az előírások módosítását.

Eddig egy hajszál választotta el Szlovákiát a lockdowntól, ma dönt a kormány a szigorításokról
Fotó: TASR - illusztráció

A keddi kormányülés után tartott sajtótájékoztatóján Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő kijelentette, hogy az elkövetkező három hétben jelentősen szigorítani kell a járványellenes intézkedéseket, hogy túl legyünk a nehezén és a kórházakban stabilizálódjon a helyzet.

Egyúttal bemutatta a szakmai konzílium javaslatait, amelyek az egyre rosszabbodó járványhelyzetre reagálnak. Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter eredetileg sokkal szigorúbb intézkedési csomagot vitt a kormány elé.

Azt javasolta, hogy vezessenek be háromhetes lockdownt mindenki számára, tehát az oltottaknak is. Javaslata szerint ez már november 17-én hatályba lépett volna, és a három hét letelte után a lockdown csupán az oltatlanokra vonatkozóan maradna érvényben. Ez a javaslat a szakmai konzíliumnak is tetszett, a koalíciós pártok vezetőinek, köztük két miniszternek viszont nem. Veronika Remišová (Za ľudí) és Richard Sulík (SaS) is ellene volt.

A szakmai konzílium továbbá azt javasolja, hogy

  • a munkavégzést csak OTP rezsimben engedélyezzék
  • tömegrendezvényeket csak beoltottak látogathassanak
  • a bevásárlóközpontokat, illetve olyan üzleteket, amelyek nem árusítanak a létszükségleti cikkeket (élelmiszerüzlet, patika, stb.), csak a beoltottak vagy a covidon átesettek látogathassanak. Az oltatlanok számára egy negatív teszt már nem lenne elég a belépéshez.
  • wellnessközpontokat és élményfürdőket (aquapark) csak beoltottak és a covidon átesettek látogathassák
  • fekete besorolású járásokban (ez a többség), az oltottak számára is legyen tilos hotelban lakni. Az ennél enyhébb besorolású járásokban ez csak az oltatlanokra lenne érvényes, oltottak és covidon átesettek mehetnének.
  • sportversenyeken csak oltottak és covidon átesettek vehessenek részt, az OTP rezsim, tehát hogy egy negatív teszttel is részt lehessen venni, csak a hivatásos sportolók esetében lenne hatályban.

(TASR/para)