Eddig is kétségtelen volt, most ki is mondták: Fico megsértette a sajtószabadságot!

2015. december 10. - 21:28 | Belföld

A szlovák médiatanács mély aggodalmának adott hangot emiatt.

Eddig is kétségtelen volt, most ki is mondták: Fico megsértette a sajtószabadságot!
Robert Fico (Fotó: TASR)

A Denník N és a SME áprilisban tett panaszt, amiért Robert Fico, a Kormányhivatal és a minisztériumok sem voltak hajlandóak tájékoztatni őket.

A médiatanács most mély aggodalmának adott hangot a Kormányhivatal hozzáállásával kapcsolatban. Azt is kijelentették, hogy ezt a sajtószabadság megsértésének, az újságírók információhoz való szabad hozzáférése korlátozásának tartják.

Fico egy évig azzal hárított, hogy addig nem válaszol a kérdéseikre, amíg nem kérnek bocsánatot két cikk miatt, amelyek 2013 és 2014 fordulóján a SME hasábjain jelentek meg. Az egyikben a SME egy hírügynökségi hírt töltött fel olyan információval az ukrán válság kapcsán, hogy Fico Janukovicsot támogatta, a másik pedig az oroszvári kastély elnöki rezidenciává való átalakítását érintette, utalva arra, hogy Fico akkor elnökjelölt volt. Fico ezek miatt először csak a SME újságíróinak kérdéseire nem válaszolt, de miután a lap munkatársainak egy része átvándorolt az újonnan alapított Denník N-hez, őket is büntette.

A médiatanács szerint a két napilap újságírói által feltett kérdések közérdekűek voltak, éppen ezért joguk és kötelességük is tájékoztatni róla. "Ezekből a szituációkból kifolyólag kétségtelen, hogy a kérdésekre történő válaszok megtagadása korlátozza az újságírók információhoz való szabad hozzáférésének jogát" - áll a tanács döntésében.

Hozzáteszik, hogy "a Kormányhivatal fellépése, miszerint más indokokat a nyilvánosság médiából való tájékozódásához fűződő közérdek elé helyezett, nem állja meg a helyét.

A Denník N főszerkesztője, Lukáš Fila szerint azután, hogy az ombudsman megállapította, a napilap alkotmányos jogai sérültek ezzel, ez már a második döntés, amely a Fico-kormány médiával szembeni viselkedésének elfogadhatatlanságát támasztja alá.

Denník N/para