Eddig ketten gyógyultak ki a koronavírus-fertőzésből Szlovákiában

2020. március 26. - 13:45 | Belföld

Szlovákiában eddig hivatalosan két olyan személyt tartanak nyilván, aki sikeresen leküzdötte a koronavírus-fertőzést. Erről Marek Krajčí egészségügyi miniszter számolt be csütörtökön.

Eddig ketten gyógyultak ki a koronavírus-fertőzésből Szlovákiában
Fotó: TASR

Krajčí szerint annak a személynek, akiknél észlelték a Covid-19 fertőzés tüneteit, kéthetes karanténba kell vonulnia. Amennyiben ezt követően sem mutatkozik nála semmilyen megbetegedés, még két negatív tesztet kell produkálnia ahhoz, hogy hivatalosan is ki lehessen jelenteni: legyőzte a koronavírust.

Az egészségügyi miniszter a személyiségi jogokra hivatkozva nem hozott nyilvánosságra közelebbi információt a két gyógyult páciensről.

Ján Mikas országos tiszti főorvos szerint azok a személyek, akik 14 napos kötelező karanténban voltak azt követően, hogy külföldről tértek haza, visszatérhetnek mindennapi életükhöz, amennyiben nem észlelik magukon a koronavírus tüneteit.

Krajčí szerint a kórházak készen állnak arra, hogy szükség esetén megfelelő egészségügyi ellátásban részesítsék a betegeket. Hét napon belül elkészülhetnek a fertőzöttek számára létesített vörös zónák. Pozsonyban kórházakat és pavilonokat, Kassán egy kórházat, míg Turócszentmártonban két pavilont különíthetnek el erre a célra. Később a vörös zónát folyamatosan bővíthetik.

Mikas hozzátette: egyelőre nem vezettek be szankciókat arra az esetre, ha valaki megszegi a védőmaszk kötelező hordását. Viszont, ha egyre több ilyen esettel találkoznak majd, akkor megtalálják a módját annak, hogyan büntessék meg ezeket az embereket.


TASR/para