Eddig közel 4 ezer, ötven évnél idősebb személy regisztrált a 4. oltásra

2022. július 28. - 18:36 | Belföld

Mostanáig 3774, ötven évnél idősebb személy regisztrált a COVID-19 elleni vakcina negyedik adagjára. 577-en már kaptak időpontot – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Veronika Daničová, a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) marketing és kommunikációs osztályának igazgatója. Az egészségügyi minisztérium a múlt héten indította el regisztrációt a negyedik oltásra ebben a korcsoportban.

Eddig közel 4 ezer, ötven évnél idősebb személy regisztrált a 4. oltásra
Illusztrációs felvétel (TASR)

„A rendelkezésre álló adatok szerint az mRNS-vakcinák második emlékeztető adagja az oltást követő tíz hétig stabilan véd a betegség súlyos lefolyása ellen. Hogy ezen az időszakon túl milyen a hatása, arról még nincsenek adatok" - közölte az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Intézet (ŠÚKL). Az intézet tájékoztatása szerint a BA.4 és BA.5 omikron szubvariáns elleni hatékonyságról csak korlátozott adatok állnak rendelkezésre.

Az érdeklődőket a Pfizer/BioNTech konzorcium Comirnaty vakcinájával oltják be, függetlenül attól, hogy korábban milyen vakcinát kaptak. A ŠÚKL emlékeztetett, hogy az oltást legalább négy hónappal az első emlékeztető adag után be kellene adni. „Főleg azoknak, akik hat hónappal korábban, vagy annál is régebben kapták meg a védőoltást" - tette hozzá az intézet.

Az egészségügyi minisztérium közölte, a védőoltás a leghatékonyabb védelem a súlyos betegség, a kórházi kezelés vagy a halálos kimenetel ellen. Az érdeklődők a www.korona.gov.sk oldalon regisztrálhatnak, de regisztráció nélküli is beoltathatják magukat.

Mostanáig a 18 évnél idősebb, immunhiányos betegek kaphatták meg a vakcina negyedik adagját. A 12 évnél idősebb betegek regisztrációja is ezen a héten indul. „A 12 és 18 év közötti immunhiányos betegek csoportjában még nem indult el a regisztráció a második emlékeztető oltásra" - mondta a TASR-nek Daničová.

TASR