Eddig öt halálesettel hozható összefüggésbe a koronavírus elleni oltás Szlovákiában

2021. október 22. - 08:58 | Belföld

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet (ŠÚKL) lezárta az ötödik olyan haláleset vizsgálatát, amely összefüggésbe hozható az oltással.

Eddig öt halálesettel hozható összefüggésbe a koronavírus elleni oltás Szlovákiában
Fotó: TASR - illusztráció

Az intézet a weboldalán közölte, egy 71 éves férfiről van szó, aki krónikus betegség volt. A Pfizer/BioNTech Comirnaty vakcinájával volt beoltva.

A boncolás során kiderült, hogy az elhalálozás összefüggésben állt a páciens idegrendszeri betegségével. „Figyelembe véve a patológiai-anatómiai boncolás következtetéseit és az oltással való időbeli összefüggést, az oltás és a halál közötti ok-okozati összefüggést valószínűnek minősítették" – közölték.

A ŠÚKL eddig 5 olyan halálesetet regisztrált, amely összefüggésbe hozható az oltással. Ebből három esetnél "lehetségesnek" (egy-egy eset Pfizer/BioNTech-, Moderna-, illetve AstraZeneca-vakcina után), kettőnél pedig "valószínűnek" tartják az összefüggést. Egyéb, már lezárt halálesetek vizsgálatánál az összefüggést kizárták.

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet (ŠÚKL) 8774 olyan esetről számolt be szerdáig bezárólag (október 20.), amikor valaki nem kívánt mellékhatásra figyelt fel Szlovákiában beadott koronavírus elleni vakcina után.

A Pfizer/BioNTech vakcinához kötődik 578 súlyosabb mellékhatás és egy haláleset. A jelzett súlyosabb mellékhatások között említik a tartósan megnövekedő vérnyomást (olyanoknál, akiket magas vérnyomással kezelnek), ájulást vagy ahhoz közeli állapotot, de a szélütést, szívinfarktust, ízületi gyulladást, szívburokgyulladást, hallászavart, epilepsziára hajlamosaknál rohamot, polineuropátiát vagy magas lázat.

A Moderna vakcinájával beoltottak esetében 115 esetben lépett fel súlyos mellékhatás, egy személynél halál. A legsúlyosabb mellékhatások ez esetben az ideiglenes bénulás, tartósan magas vérnyomás, trombózis, ájulás, eszméletvesztés, tüdőembólia, illetve szélütés voltak.

Az AstraZeneca kapcsán a súlyos mellékhatással járó esetek száma 314, az oltás utáni haláleseteké 2. A leggyakoribb súlyos mellékhatások az ájulás, trombózis, rövid távú eszméletvesztés vagy az arcidegbénulás voltak, emellett epilepsziások esetén roham, ugyancsak tüdőembólia, szélütés vagy szívinfarktus.

35 alkalommal az egydózisú Johnson & Johnson vakcinánál is felléptek súlyosabb mellékhatások, leginkább eszméletvesztés, ájulás, hallucinálás vagy magas láz.

A regisztrálatlan Szputnyik V-hez három esetben köthető súlyos mellékhatás, ezek pedig a tartósan magas vérnyomás, illetve a mélyvénás trombózis voltak.


(TASR)