Édesanyja irányításával 16 évesen 13 országos bajnoki címnél tart, távolugrásban a 6 métert ostromolja Vodnyanyszká Renáta, a vb-ezüstérmes Medgyes Renáta lánya

2020. május 7. - 17:28 | Sport

Idén remek rajtot vett a tizenhat éves dunaszerdahelyi atléta, Vodnyanszká Renáta, aki három országos bajnoki címet szerzett és egy további ezüstérmet is begyűjtött a fedett pályás országos bajnokságokon.

Édesanyja irányításával 16 évesen 13 országos bajnoki címnél tart, távolugrásban a 6 métert ostromolja Vodnyanyszká Renáta, a vb-ezüstérmes Medgyes Renáta lánya
Vodnyanszká Renáta (Facebook fotók)

„A nők megmérettetésén távolugrásban 585 centiméteres teljesítményével új egyéni rekordot produkált, ezzel a második helyen végzett. A junioroknál egyéni csúcsát beállítva újabb bajnoki elsőséget ért el. Az ifiknél két bajnoki arannyal gyarapította gyűjteményét. Távolugrásban ezúttal 571 cm-t teljesített, 60 méteres síkfutásban pedig 7,71-es eredménnyel végzett az élen. Az idei rakétarajt után egyébként már 13 bajnoki elsőségnél tart” – ecsetelte a sikeres idénykezdés eredménylistáját a szárnyait bontogató éremhalmozó edzője és édesanyja, Medgyes Renáta, aki hasonlóan kiváló eredményekben bővelkedő pályafutása befejezése után edzőként kamatoztatja gazdag tapasztalatait, szakértelmét.

A koronavírus-járvány azonban megkérdőjelezte a folytatást, improvizációra késztette az edzőt és védencét… „Valójában minden a fejtetőre állt. Elhalasztották a rendezvényeket, melyekre gőzerővel készültünk. Többek közt elhalasztották az U18-as korosztály július közepére tervezett Európa-bajnokságát, erre az olaszországi Rietiben került volna sor. Ugyancsak elmarad az öt ország korosztályos válogatott csapatainak, Szlovákia, Csehország, Magyarország, Horvátország és Szlovénia – hagyományos viadala. Szándékaink szerint április elején Törökországban edzőtáboroztunk volna, de ez a tervünk is meghiúsult. A megszorítások ellenére a karantén időszakában sem lazsáltunk” – fűzte tovább a gondolatsort a 2010-es barcelonai világbajnokság 7. helyezettje, aki edzőként is maximalista.

Rákérdeztünk: hol és hogyan gyakoroltak, jelenleg hol edzenek?

„A speciális edzésekre ugyan nem volt lehetőség, ezért az állóképesség, az erőnlét fejlesztésére fókuszáltam. Ahol csak mozogni lehetett. Láthattak bennünket a bősi vízierőműnél, a dunaszerdahelyi vasúti felüljárónál. Mivel edzőterembe nem járhattunk, ezért egyházkarcsai otthonunkban átmenetileg mini erősítőtermet alakítottunk ki. Több védencem is van, nekik ugyancsak edzéstervet dolgoztam ki, a technika segítségével tartottuk a kapcsolatot. Mivel időközben enyhítettek a szigorításokon, újraindultak a szöges cipős gyakorlások. Ami az atlétikai pályán való edzéseket illeti, erre a legalkalmasabb a dunaszerdahelyi Jilemnický utcai Alapiskola pályája”

– értesültünk a dunaszerdahelyi Megy Sport atlétikai klubot működtető trénertől, aki néhány esztendővel ezelőtt újjáélesztette az egykori dunaszerdahelyi sikersportágat, az atlétikát.

Alighanem a nyáron már újra nagyüzem lehet az atlétikai pályákon. Ha minden jóra fordul, mi lehet az ide reális célkitűzés?

„Nagyon remélem, hogy csakhamar megdől az álomhatár, s Renike távolugrásban hat méter fölé kerül. Mivel rendkívül robbanékony, ezért azt tervezem, hogy 100 méteres síkfutásban is rajthoz áll. Tehetsége nyilvánvaló, akaratereje példaértékű, eddig elért sikerei motiválják. Ha így folytatja, szép jövő elé néz”

– vélekedett a folytatás esélyeiről a sikerkovács édesanya, aki pozitívumként értékeli azt a tényt is, hogy egykor belekóstolt a „nagy” atlétikába.

„Mindent megcsinál, amit előírok neki, mert ő maga is tisztában van azzal, hogy amit kérek tőle, az szakmailag átgondolt és indokolt. És az is nagyon fontos, hogy ezt az eredmények is igazolják. Az edzésterv kidolgozása, a gyakorlások irányítása csupán az érem egyik oldalát jelenti. Pályafutásom során sok mindent, jót, rosszat egyaránt, megtapasztaltam. Ezért arra is nagyon odafigyelek, hogy kikerüljük azokat a hibákat, melléfogásokat, melyeket korábban irányítóim akarva, akaratlanul elkövettek, melyek a sportoló pályafutásának alakulását, eredményeit, jellemét akár negatívan is befolyásolhatják. Ugyancsak minden igyekezetemmel azon dolgozom, hogy megteremtsem a magas szintű szakmai munka, a versenyeztetés legideálisabb feltételeit” – fogalmazta meg edzői krédóját Medgyes Renáta.

A lánya büszke lehet arra, hogy edzője és édesanyja világbajnoki ezüstérmet produkált a lengyelországi Bydgoszczban. Mire lenne Ön a legbüszkébb Renike esetében?

„Emberi tulajdonság, hogy a szülő gyermekének mindig jobbat kíván. Mivel én vb-ezüstéremig jutottam, ezért azt szeretném, ha Renike ennél fényesebb világbajnoki éremmel kerülne a figyelem fókuszába”

– nyomatékosította az elvárást a honi atlétika egyik legnagyobb ígéretének számító Vodnyánszká Renáta felfelé ívelő pályafutását kettős szereposztásban irányító edző-édesanya.

(ái)