Édesanyja már beíratta egy svájci iskolába a brutális módon elhurcolt kisfiút

2016. május 19. - 10:30 | Belföld

Az egész országot megrázta a videofelvétel, amely a brutális módon elhurcolt kiselsősről készült. Édesanyja hét év után úgy döntött, magához veszi a gyereket, és elutazott vele Svájcba.

Édesanyja már beíratta egy svájci iskolába a brutális módon elhurcolt kisfiút
Fotó: TASR

Brutális jelenetnek lehettek szemtanúi a Zsarnócai járásban található Brehy község alapiskolájának kiselsősei múlt pénteken. Az egyik elsős diákot akarata ellenére, erőszakkal vitték el a hatóságok az iskolapadból egy bírósági végzésre hivatkozva.

Annak ellenére, hogy a bírósági döntés még nem jogerős, az anya máris magával vitte Marcót Svájcba.

Az iskola vezetősége szerdán kapott e-mailt egy svájci alapiskolából, hogy Marco ezentúl Bülachban folytatja tanulmányait.

A levélben nem volt feltüntetve, hogy kisfiú mikortól látogathatja a svájci iskolát, ezért Mária Škodová felvette a kapcsolatot a külföldi intézménnyel. Az igazgatónőnek azt válaszolták, hogy május 19-től lesz a diákjuk Marco, erről azonban semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptak, csupán szóban tájékoztatták őket.

Az igazgatónő hozzátette, Marco osztálytársait és tanárait is mélyen megrázták a történtek.

Az esettel azóta több szakértő és miniszter is foglalkozott. Ján Richter (Smer) munkaügyi miniszter szerint egyáltalán nem volt nem volt professzionális az eset kezelése. Richter elmondta, az esetről már beszélt Lucia Žitňanská igazságügyi miniszterrel, akivel megegyeztek, hogy olyan intézkedéseket kell meghozniuk, amelyek megszabják az ehhez hasonló gyakorlati fellépést.

Žitňanská szerint a bírósági végrehajtó fellépése helytelen és elfogadhatatlan. Úgy véli, hogy megsérthette ezzel az ilyen esetekre érvényes előírásokat.

Az esettel foglalkozni kezdett a Legfőbb Ügyészség is. Andrea Predajňová szóvivő megerősítette, hogy René Vanek, a főügyész első helyettese utasításba adta a besztercebányai kerületi ügyésznek, hogy büntetőjogi és egyéb szempontokból is vizsgálják meg a történteket.

Ellenzéki parlamenti képviselők az emberjogi bizottság összehívását sürgetik, melyre meghívnák Lucia Žitňanská (Híd) igazságügyi és Ján Richter (Smer) munkaügyi minisztert, emellett kérdőre vonják Viera Tomanová (Smer) gyermekjogi biztost, hogy miért nem foglalt állást ez idáig az ügyben.


(aktuality.sk/para)