Eduard Heger elismerte: nem lesz meg a 76 szavazat, jöhet az előrehozott parlamenti választás; Kollár már az alkotmány módosítására készül

2023. január 17. - 16:15 | Belföld

Eduard Heger miniszterelnök ma délután elismerte, hogy nem lesz meg az új kormánya megalakulásához a minimálisan szükséges 76 képviselő támogatása. Az SaS ugyanis bejelentette, hogy a „76-os többség keresése csak időpazarlás”. Az előrehozott választás kiírását Boris Kollár, a Sme rodina elnöke is támogatja, a Za ľudí azonban ellenzi. Kollár szerint a köztársasági elnök új kormányt nevez ki, ha a parlament január végéig nem jut dűlőre az alkotmány módosításával. Szerdán tárgyalnak a volt koalíciós pártok képviselői.

Eduard Heger elismerte: nem lesz meg a 76 szavazat, jöhet az előrehozott parlamenti választás; Kollár már az alkotmány módosítására készül
Fotó: TASR - illusztrációs felvétel

Eduard Heger miniszterelnök Facebook-bejegyzésben ismerte el, hogy nem sikerül többséget biztosítania a tervezett új kormányának.

„Mai nappal befejezettnek tekintem az új 76-os többség létrehozására tett kísérletet” – jelentette ki Heger.

Szerinte a kudarc oka, hogy az SaS szavazatai hiányoznak.

„Tekintettel arra, hogy hiányoznak az SaS képviselőinek a szavazatai az új 76-os többséghez, ezért itt az ideje, hogy beszéljünk az előrehozott választásokról” – írta Heger.

A miniszterelnök holnapra (szerda) összehívta a négy volt koalíciós párt, az OĽaNO, az SaS, a Sme rodina és a Za ľudí képviselőit, hogy megvitassák az előrehozott parlamenti választás lehetséges időpontját.

„Jelenleg a szeptemberi időpont tűnik legreálisabbnak” – állítja Heger.

Richard Sulík, az SaS elnöke ma bejelentette, hogy mivel Heger a maradék három kormánypárt, az OĽaNO, a Sme rodina és a Za ľudí támogatását sem tudta teljes mértékben megszerezni, ezért nem látják értelmét annak, hogy tárgyaljanak a megbízott miniszterelnökkel.

Boris Kollár házelnök szerint, már korábban is az előrehozott választás látszott az egyetlen járható útnak. „A köztársasági elnöknél tett decemberi látogatásunk alkalmával világos feladatot kaptunk az államfőtől, és mi azzal teljesen egyetértettünk: a társadalom megnyugtatása érdekében el kell fogadni a költségvetést és január végéig módosítani kell az alkotmányt, hogy lehetővé váljon az előrehozott választás kiírása” – magyarázta pártja pozícióját kedden Kollár. Szerinte a köztársasági elnök ígéretet tett arra, hogy a jelenlegi kormányt a helyén hagyja, ha biztosítják, hogy nyárig választást lehet tartani.

Az előrehozott választásokat már csak a Za ľudí ellenzi, legalábbis ez derül ki a kedden délután, a párt nevében kiadott nyilatkozatból.

„Az előrehozott választást, mint Ficónak és a szélsőségeseknek szánt ajándékot nem szavazzuk meg” - derül ki Veronika Remišová pártjának szűkszavú nyilatkozatából.

Jövő héten alkotmánymódosítás, majd a választási ciklus rövidítése

Kollár szerint a parlament a január 24-én folytatódó ülésén elfogadhatják az alkotmány módosítását.

„Hogy milyen formában fogadjuk el, abban a héten még meg kell állapodni az összes politikai párt vezetőivel, meg kell egyeznünk az alkotmánymódosítás szövegében – foglalta össze a parlament feladatait Kollár. – A következő ülésen elfogadhatjuk a választási időszak lerövidítését.”

Nagyra értékeli, hogy az SaS belátta, az előrehozott választás a megoldás. A Sme rodina csak azzal a feltétellel támogatta volna Heger „76-os csapatát”, ha a megegyezés része lett volna az előrehozott választás is. Erre hivatkozott Sulík is, amikor leállította a további tárgyalásokat Hegerrel, aki legszívesebben egészen a rendes választásokig, vagyis 2024 tavaszáig kormányozta volna az országot.

„Mi a júniusi választásokat támogatjuk, hogy az új kormány mielőbb munkába állhasson, de készek vagyunk kompromisszumot kötni, és szeptemberi időpontban megegyezni” – mondta a Sme rodina elnöke.

Szerinte a szeptember lehet a kompromisszum, hiszen a többi koalíciós párt – beleértve az SaS-t is –, maradt volna 2024 márciusáig, az ellenzék pedig legszívesebben idén júniusban tartaná a választást.

Ha nincs megegyezés, az államfő lecseréli a Heger-kabinetet

Szerinte, ha a négy volt koalíciós párt meg tud egyezni, akkor nem lesz gond a választásig. „Információim szerint, ha meg tudunk egyezni, akkor képesek lehetünk a kormányzásra a választásig olyan kormányösszetétellel, mint amilyen most van” – mondta Kollár.

Ha azonban nem tudják módosítani az alkotmányt, akkor a jelenlegi kormányt leváltja a köztársasági elnök.

„Ha nem fogadjuk el az alkotmánymódosítást, akkor minden bukik, elfelejthetjük – az ellenzék is – az előrehozott választást, és a köztársasági elnök fog kormányozni olyan kormánnyal, amely nem választás alapján jött létre, és nagy valószínűséggel nem lesz parlamenti többsége” – írta le a helyzetet Kollár.

Egy ilyen kinevezett, „hivatalnokkormány” támogatását a Sme rodina nevében kizárta Kollár.

Kollár: Vagy most, vagy soha

Az ilyen, az államfő által kinevezett kormány nem tudna egy törvényt sem elfogadtatni, mivel nem lenne meg a szükséges többsége a parlamentben. „Ez újabb káoszt eredményezne, csak meghosszabbodna a jelenlegi agónia” – figyelmeztette a többi párt képviselőit Kollár. A házelnök még ma (kedden) találkozik Igor Matovičcsal, az OĽaNO elnökével, majd a többi párt vezetőjével tárgyal, végül jövő hétre egy kerekasztalt hív össze valamennyi párt képviselőinek a részvételével.

Ha most nem sikerül az alkotmánymódosítás, akkor 6 hónapot várnia kellene a parlamentnek a következő kísérletig. Ha július végén el is fogadnák a törvényt, akkor már felesleges lenne előrehozott választást tartani, mivel az szinte egybe esne a rendes időponttal.

Azt kizártnak tartja, hogy az alkotmánymódosítás másról is szóljon, mint az előrehozott választás módosításáról, így nem támogatja Jurak Šeliga (Za ľudí) javaslatát sem, hogy tartalmazza a Speciális Ügyészség és a Specializált Bíróság védelmét is. Šeliga ezt azért szeretné elérni, hogy egy esetleges Smer kormány ne szüntethesse meg a két testületet.

Čaputová kész a kormány lecserélésére

A köztársasági elnök kitart korábbi, a Kollár által is említett feltételei mellett, vagyis megerősítette a házelnök szavait.

„Ragaszkodom ahhoz, hogy a parlament január végéig hozzon döntést, amely az előrehozott választás irányába mutat. Ha ez nem történik meg, akkor kész vagyok eljárni az alkotmányos hatásköreimnek megfelelően” – utalt Čaputová a kedden kiadott nyilatkozatában arra, hogy kész lecserélni a jelenleg megbízott Heger-kabinetet.

- lpj -