Eduard Heger kormányfő elutazott első hivatalos útjára

2021. április 15. - 11:10 | Belföld

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök csütörtök reggel elutazott első hivatalos külföldi útjára.

Eduard Heger kormányfő elutazott első hivatalos útjára
Fotó: TASR

Az új szlovák kormányfő első hivatalos útja hagyományosan Csehországba vezet. Heger először a cseh államfővel, Miloš Zemannal találkozik a Lány-i kastélyban. Ezt követően Andrej Babiš cseh miniszterelnök fogadja a Kramář villában. Hegert Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (OĽaNO-jelölt) és Ivan Korčok külügyminiszter (SaS-jelölt) kísérte el.

„Több közös témánk is van, a hangsúly a járványkezelésen, a gazdaság újraindításán, a helyreállítási terven lesz”

- mondta az indulás előtt a miniszterelnök. Hozzátette, cseh kollégáikkal beszélni fognak a Szputnyik V vakcináról, valamint a kétoldalú kapcsolatok, az aktuális európai és külpolitikai kérdések is terítékre kerülnek. Az ukrajnai helyzet alakulásáról is tárgyalni fognak.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter cseh kollégájával találkozik. A megbeszélésen szó lesz a csehországi helyzet alakulásáról, a COVID-19-járvány elleni küzdelem tervezett lépéseiről, a lehetséges szélesebb körű tudományos együttműködésről a kutatás terén is. Korčok a járványkezelés mellett a gazdasági kérdéseket is kulcsfontosságúnak tarja.

Heger a cseh parlament képviselőivel - Miloš Vystrčillel, a szenátus elnökével, és Radek Vondráčekkel, a cseh képviselőház elnökével - is találkozik.

Hivatalos csehországi látogatása végén a szlovák miniszterelnök megkoszorúzza az ismeretlen katona sírját a Vítkov-emlékműnél.


(TASR)