Eduard Hegerék szerint Čaputovának alá kellene írnia a Btk. módosítását, mert csak így marad esély megszüntetni

2024. február 9. - 15:34 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek alá kellene írnia a Büntető törvénykönyv módosítását, nem kellene megvétóznia - jelentette ki a volt kormányfő, Eduard Heger által alapított, parlamenten kívüli Demokrati. A párt hozzátette, így több időt kapna az Alkotmánybíróság arra, hogy vizsgálja a módosítás alkotmányellenességét. Figyelmeztetett azonban arra, hogy ha a módosítás akár csak egy napig is érvényben lesz, egyes bűncselekmények örökre elévülnek.

Eduard Hegerék szerint Čaputovának alá kellene írnia a Btk. módosítását, mert csak így marad esély megszüntetni
Fotó: TASR

„Bár a vétó megtörése erőteljes szimbólum a törvény elutasítására, ma már azt kell megvizsgálnunk, hogyan lehetne valóban hatékonyan megállítani ezt a szégyenletes módosítást" - mondta Juraj Šeliga, a párt alelnöke.

Ha az államfő megvétózza a módosítást, akkor csak Peter Pellegrinin (Hlas-SD), a parlament elnökén fog múlni, mikor tárgyal róla újra a plenáris ülés - mondta.

„Szerintem ha ez megtörténik, március 12-én vagy 13-án véglegesen megtörik az elnöki vétót. Ezt követően azonban csak egy napja lesz arra az Alkotmánybíróságnak, hogy állást foglaljon a törvénymódosítás felfüggesztéséről" - tette hozzá.

(TASR)