Edzéstervet készít, ellenőrzi a feladatokat, füvet is locsol, napi 10 kilométert fut

2020. április 21. - 16:48 | Sport

A koronavírus-járvány nagy hatással van a labdarúgás történéseire, így az utánpótlás-képzésre is.

Németh Krisztián "csemetéivel"

A járvány elleni védekezés jegyében idő előtt fejeződött be, vagy szakadt félbe minden őszi-tavaszi rendszerű felnőtt- és utánpótlás bajnokság. Kényszerszünetben új utakon jár a focistapalánták képzése. A DAC ifjúsági sportigazgatóját, Németh Krisztiánt kérdeztük a kialakult helyzetről.

„Akadémiai rendszerben fejlődő fiatalokról, pályájuk elején tartó labdarúgókról lévén szó kemény ellenfélnek számít meccshiány, a fejlődést garantáló meccsrutin, a sikerélmény hiánya. Elmaradnak a napi közös edzések, de a telekommunikációs eszközök segítségével napi kapcsolatban vagyunk a szárnyaikat bontogató tehetségekkel. Igyekszünk számukra minden segítséget megadni, hogy a koronavírus okozta átmeneti helyzetben hatékonyan gyakoroljanak. A kialakult helyzetben a digitális képzés került előtérbe. Az edzők feladatokat osztanak védenceiknek, természetesen ezek ellenőrzését, kiértékelését is elvégezzük. Elsősorban a fizikai és a technikai szinten tartásra összpontosítunk. Sok múlik a hozzáálláson. Az elvégzett munka nem öncélú, a feladatokat saját fejlődésük érdekében végzik el. Amikor majd újrakezdődnek az edzések, előbukkanak a hiányosságok. Hogy mikor lesz klasszikus csapatedzés, azt viszont megjósolni is nehéz. Reméljük, csakhamar visszatérhetünk a rendes kerékvágásba” – nyilatkozta a paraméternek a DAC egykori védője és trénere, akit a MOL Akadémián éppen öntözés közben kaptunk telefonvégre. „Az egyik pályát locsoltam éppen” – fűzte tovább a gondolatsort az ízig-vérig sportember, aki elmondás szerint a jó erőnlét megőrzése érdekében naponta tíz kilométert fut.

„Szombaton, a diósförgepatonyi 39. Barátság futóverseny napján is róttam a kilométereket. Pontosabban két fiammal, a nyolcesztendős Leventével és a tizenhat éves Attilával (felvételünkön) hármasban teljesítettük a tíz kilométeres versenytávot. Diósförgepatonyi gyökerekkel rendelkezem, ezért erkölcsi kötelességemnek tartottam, hogy a focistáknál ritka áprilisi szabadszombaton, mi is csatasorba álljunk. Korábban, sajnos, erre nem volt lehetőségem. Mint ismeretes, ezúttal csupán virtuális verseny volt. Most azt fontolgatom, hogy jövőre, a jubileumi évfolyamon is rajthoz állunk” – fogalmazott Németh Krisztián, aki két csemetéjét (is) megfertőzte a sport szeretetével.

(ái)