Ég a holland partoknál egy autószállító teherhajó, a szeles időjárás miatt késik az elvontatása

2023. július 30. - 14:51 | Külföld

Az Északi-tenger felől érkező heves szelek miatt késik a Hollandia északi partjainál napok óta lángoló teherhajó elvontatása - derült ki a holland kormány vasárnapi bejelentéséből.

Ég a holland partoknál egy autószállító teherhajó, a szeles időjárás miatt késik az elvontatása
Illusztrációs felvétel (TASR)

Az ország infrastrukturális és vízgazdálkodási minisztériuma azt közölte, az elkövetkező napokban folytatódik a szeles időjárás, így a Fremantle Highway nevű, panamai zászló alatt közlekedő autószállító teherhajó elvontatása csak néhány nap múlva kezdődhet el.

"A tűz nyomán keletkezett füst és a szélirány miatt a vontatás során a füst a vontatóhajóra jutna" - indokolta a tárca.

A mentést végző osztag szombaton már egy második vontatókötelet is az égő hajóhoz kapcsolt, melynek fedélzetén 3783 gépjármű, köztük 498 elektromos autó van.

A teherhajó 2857 autóval indult útnak a németországi Bremerhaven kikötőjéből és az egyiptomi Port Szaidba tartott, amikor keddről szerdára virradóra tűz ütött ki a fedélzetén, egyelőre ismeretlen okból. A hajó japán tulajdonosát idézve a holland közmédia azt közölte, hogy a hajón szállított elektromos autók egyike kaphatott lángra.

A hajó 23 tagú indiai legénységét csak részben sikerült sértetlenül kimenteni, miután a mentés során többen megsérültek, egy további ember pedig egy mentőhajón meghalt.

A teherhajó a szél és a sodrás következtében lassanként nyugat felé sodródik. A hatóságok igyekeznek távol tartani a Fremantle Highway-t a hajózási útvonalaktól, valamint az Északi-tenger azon részétől, mely a költöző madarak egyik fontos útvonala.

MTI

Címkék: Hollandia, teherhajó, tűz