Egész Szlovákiában üzemanyaghiánnyal küzdenek a kisebb benzinkutak, a nagyobb töltőállomások viszont köszönik, jól vannak

2022. június 28. - 08:30 | Belföld

Továbbra sem javul a helyzet a kisebb benzinkutakon, amelyek üzemanyaghiánnyal küzdenek – írja a TV Noviny.

Egész Szlovákiában üzemanyaghiánnyal küzdenek a kisebb benzinkutak, a nagyobb töltőállomások viszont köszönik, jól vannak
Illusztráció (Fotó: TASR)

Már múlt héten megjelentek az első benzinkutak Szlovákiában, amelyek jelezték, hogy nincs elegendő benzinjük, illetve gázolajuk, és a mostani hét eleje sem hozott változást.

A TV Noviny szerint a hiányban szenvedő kisebb benzinkutak úgy látják, hogy a kialakult helyzetről a nagyobb vetélytársak tehetnek. Emellett a más típusú kőolajra való átállás technológiai leállásokat eredményeznek az olajfinomítókban.

A piac kilengéseire a kisebb benzinkutak reagálnak elsőként, üzemanyag-vásárláskor pedig kénytelenek gyakran kockázatosabb beszállítók mellett dönteni. Barbora Blažeková, a Szlovák Kőolajipari és Kereskedelmi Szövetség (SAPPO) munkatársa szerint a hozzájuk tartozó tagoknál, így a Slovnaftnál, az OMV-nél vagy a Shellnél nem regisztráltak problémákat, az ellátás ezeken a töltőállomásokon továbbra is stabil.

Az üzemanyaghiány mellett a magas árak miatt is ráncolhatják a szemöldöküket az autósok. Jelenleg a benzin és a kőolaj ára literenként 1,9 euró környékén mozog. Viszont az előrejelzések szerint már látni a fényt az alagút végén, és várhatóan nemsokára megállhat az árnövekedés, sőt enyhén akár vissza is fordulhat.


(tvnoviny.sk)