Egészségre káros ózonértékek alakultak ki Északnyugat-Európában

2022. július 19. - 20:31 | Tech

Az egészségre nézve veszélyesen magasak az ózonértékek Északnyugat-Európában a kontinensen végigvonuló hőhullám miatt - figyelmeztet az Európai Unió (EU) Copernicus Légkörfigyelő Szolgáltatása (CAMS).

Egészségre káros ózonértékek alakultak ki Északnyugat-Európában
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A CAMS jelentése szerint július közepén a felszíni ózon koncentrációja elérte az egészségre káros értéket Portugáliában, Spanyolországban és Olaszországban, ami helyenként 200 mikrogammot jelent köbméterenként. Bár a helyzet valószínűleg enyhülni fog, július 18-ikától az értékek a 120 mikrogrammot is elérhetik köbméterenként szerte Észak- és Nyugat-Európában. A hőmérséklet tetőzése július 20-án várható.

A felszíni ózon az egyik fő légszennyező anyag, jelenléte meghatározó az ember egészségére, a mezőgazdaságra, az ökoszisztémára és a környezetre. Mark Parrington, a CAMS vezető tudósa hozzátette: "a nagyon magas ózonszennyezés potenciálisan jelentős hatást gyakorolhat az emberi egészségre mind a légúti, mind a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében. A magasabb szennyezési értékek olyan tünetekhez vezethetnek, mint a torokfájás, a köhögés, a fejfájás és növelik az asztmás rohamok kockázatát". A Tiszta Levegő Szövetség becslése szerint az ózonszennyezés egymillió ember halálát is okozhatja évente.

Az Európán áthaladó hőhullám súlyosbítja a Dél-Európában dúló erdőtüzek mértékét és intenzitását, különösen Délnyugat-Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában. Az előrejelzések arra figyelmeztetnek, hogy Nyugat-Európa nagy területei "extrém tűzveszélynek" vannak kitéve, egyes térségek "nagyon extrémnek".

(MTI)

Címkék: ózonréteg