Egészségügyi katasztrófa szélén állunk. Útmutató készül a Covid-osztály orvosainak, kit mentsenek meg

2021. február 22. - 09:18 | Belföld

A szlovákiai kórházak Covid-osztályai gyakorlatilag telítettek, noha a betegek rendszeresen cserélődnek, sokan meghalnak. Az orvosok a legsúlyosabb dilemma előtt állnak, el kell dönteniük, kit menthetnek még meg, és kit már nem.

Egészségügyi katasztrófa szélén állunk. Útmutató készül a Covid-osztály orvosainak, kit mentsenek meg
Illusztráció - Forrás: Tvnoviny.sk

A Markíza riportban számolt be arról, hogy szakemberek útmutatót készítenek a Covid-osztály orvosai számára, ami segítheti a döntéshozatalt.

"Az egészségügyi katasztrófa szélén állunk, ami olyasmi, amit még nem éltünk meg. Láttuk ezt már filmen, láthattunk erről különböző beszélgetéseket, de mintha az itt élő emberek nem tudatosítanák, hogy ebben a horrorban élünk" - állítja a riportban megszólaltatott Ján Glasa orvos, bioetikus.

A kórházak gyakorlatilag tűrőképességük határán állnak, a legsúlyosabb a helyzet Galántán, Nagymihályban, Kassán és Pozsonyban.

Ivan Humeník, orvosi jogi szakértő arról nyilatkozott, hogy az orvosok már talán most is kénytelenek bizonyos helyzetekben arról dönteni, hogy ki az, akit már nem lehet megmenteni, vagy olyan helyzetben, amikor egy lélegeztetőgép áll rendelkezésre, de két beteget kellene vele ellátni.

"Egyszerűen halandók vagyunk és senki nem marad itt örökké. Noha mindig bekövetkezhet a csoda, mi, az orvosok meglehetősen nagy valószínűséggel meg tudjuk mondani, ha egy páciens épp a halálhoz közelít" - állítja Glasa.

A szakemberek éppen ezért azon dolgoznak, hogy segítsék az orvosokat, miként bánjanak a reménytelen esetekkel. Egy útmutató készül, mely alapján szeretnék levenni a döntés terhét az ő vállukról.

"Ez hatalmas segítség lehet az orvosok számára a harcmezőn. Amit ma meg kell tennünk az orvosainkért, hogy olyan kritériumrendszert állítunk fel, amely az orvosi, etikai és jogi szempontot is mérlegeli, így az orvos nincs kitéve annak, hogy neki egyedül kell döntenie életről és halálról" - tette hozzá Humeník.

(Markíza)