Egészségügyi miniszter: nem lenne jó kinyitni a sulikat és enyhíteni az intézkedéseket, mert nem kedvező a helyzet

2020. december 1. - 19:43 | Belföld

A szlovákiai járványügyi helyzet nem teljesen kedvező.

Egészségügyi miniszter: nem lenne jó kinyitni a sulikat és enyhíteni az intézkedéseket, mert nem kedvező a helyzet
Fotó: TASR

A központi válságstáb ülését követően ezt Marek Krajčí egészségügyi miniszter jelentette ki, hozzátéve, hogy ezért nem lenne jó enyhíteni az óvintézkedéseket és kinyitni az iskolákat. A tárca vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt napokban enyhén nőtt a kórházban kezeltek száma.

Szerinte a lakosság rendszeres antigénes tesztelése lehetne a módja annak, hogy kilapuljon a vírusgörbe. Ezáltal lazítani is lehetne az intézkedéseken, például kinyitni az iskolákat vagy esetleg éttermeket is. Úgy gondolja, hogy sokkal jobb, ha az ember hetente egyszer letesztelteti magát és szabadon él, mint az, ha otthon lenne bezárva.

„Azt hiszem, az egyetlen európai ország vagyunk, ahol nyitva az alsó tagozat, és ez óriási siker” - véli a miniszter. Szerinte most Szlovákia kedvezőbb helyzetben van, mint a környező országok, sokkal jobbak az itteni adatok, de nem szabad elfelejteni, hogy korántsem olyanok, mint a nyáron vagy szeptemberben. „Ebben a helyzetben iskolába engedni a gyerekeket azt jelentené, hogy ez a negatív trend, amit most tapasztalunk, vészesen felerősödne” - jelentette ki Krajčí.

Az egészségügyi miniszter szerint az oktatási tárcának nem igazán sikerült megoldania a rá bízott feladatot, vagyis a gyerekek és szüleik letesztelésének tervét és az iskolák kinyitását. Mint mondta, azt várta az oktatási minisztertől, hogy talál elég egészségügyi alkalmazottat, akik letesztelik a gyerekeket.

TASR