Egészségügyi miniszter: Rosszabbodott a járványügyi helyzet, rengeteg pácienst kezelnek a kórházainkban

2021. március 2. - 18:59 | Belföld

Valamivel rosszabb az ország járványügyi helyzete, a legrosszabb állapotok a kórházainkban vannak - erről számolt be az egészségügyi miniszter. 

Egészségügyi miniszter: Rosszabbodott a járványügyi helyzet, rengeteg pácienst kezelnek a kórházainkban
Fotó: TASR

Marek Krajčí arról tájékoztatott, hogy a kórházi kezelésre szorult páciensek száma már eléri a 4042-t, és több beteget kellett lélegeztetőgépre kapcsolni. A miniszter beszámolt arról is, hogy változik az ország oltási stratégiája. Mostantól az AstraZeneca tipusú oltóanyaggal fogják oltani a 60-70 év közötti polgárokat, a 70 év felettieket pedig a Pfizer és a Moderna vakcinájával. Az eddigi kivételeket pedig eltörlik.

Szerinte Oroszországnak érdeke fűződik ahhoz, hogy az EU-s gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyja az orosz Szputnyik V vakcinát, hiszen tud arról, hogy az uniós szakhatóság emberei jártak az orosz oltóanyaggyárban. A kialakítás alatt álló EU-s vakcinaútlevél kapcsán megjegyezte a miniszter, hogy nem kellen diszkriminálni azokat, akik ezt az orosz szert kapják meg.

Krajčí fejet hajt az oktatási minisztériumot vezető kollégájának akarata előtt, bár szerinte az iskolák már most szerdától fogadhatnák kizárólag azokat a gyerekeket, akiknek a szülei otthonról nem tudnak dolgozni. De az oktatási miniszter viszont úgy véli, hogy ez csak jövő hétfőtől lehet így. Az egészségügyi tárca vezetője azt nyilatkozta, hogy ennek a kérdésnek az eldöntését Branislav Gröhlingre hagyja.

Krajčí azt is megpendítette, hogy javasolni fogja, hétfőtől a csehországi ingázóknak is fel kell tudni mutatniuk 72 órásnál nem régebbi tesztet, mert szerinte a szomszédos országban rohamosan romlik a helyzet.

TASR