Egészségügyi védőfelszerelést szállít Pozsonyból Pekingbe a kínai repülőgép

2020. február 7. - 21:27 | Belföld

Pénteken, röviddel 17 óra után felszállt a pozsonyi M. R. Štefánik repülőtérről az a kínai Boeing 747-400 típusú repülőgép, amely a koronavírus-járvány sújtotta területre visz segélyszállítmányt.

Egészségügyi védőfelszerelést szállít Pozsonyból Pekingbe a kínai repülőgép
Fotó: TASR

A gép péntek reggel landolt Pozsonyban – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Karol Šebo, a szlovák vállalkozók csoportjának tagja. A gépnek az eredeti terv szerint 15 órakor kellett volna felszállnia.

A berakodás után, 16.55-kor indult a gép, orvostechnikai eszközöket szállít Kínába. Szlovákia 200 ezer euróval is segíti a vírus terjedése elleni harcot” – mondta Šebo.

Šebo elmondta az utat a Cangzhou kínai járás finanszírozta. „Több szlovák cég is működik abban a térségben. Az ottani önkormányzat kérte, hogy segítsünk nekik az egészségügyi segédeszközök beszerzésében. Ezen a területen nem vállalkozunk, de megkértek, mi pedig természetesen segítünk"- tette hozzá Šebo.

„Egészségügyi arcmaszkot, védőkesztyűt és szemüveget szállítanak Pekingbe"

- mondta Veronika Ševčíková, a repülőtér szóvivője.

Az egészségügyi minisztérium határozata értelmében a repülőtér alkalmazottai védőeszközöket használták, amikor a kínai gép személyzetével kontaktusba kerültek.

„A legénység nem hagyta el a repülőgép fedélzetét, kivéve, amikor a berakodást ellenőrizték"

- mondta Ševčíková.

Egy kínai repülőgép engedélyt kért, hogy Pozsonyban landolhasson, majd Pozsonyból Pekingbe indulhasson tovább. A szlovák közlekedési hatóságok a szigorú feltételek betartása mellett megadta az engedélyt. Az egyik feltétel az volt, hogy a legénység nem hagyja el a repülőgépet. Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a vírus terjedésének megakadályozása céljából minden szabályt be kell tartani.

A szlovák kormány 200 ezer euróval járult hozzá az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által szervezett humanitárius akcióhoz, amely a koronavírus-járvány megfékezésére irányul.

TASR

Címkék: Kína, koronavírus