Egészségüket féltették, magánszférájukat sértve érezték - már 29 panasz érkezett az Alkotmánybírósághoz az állami karantén miatt

2020. július 13. - 07:04 | Belföld

Április 6-tól minden Szlovákiába hazaérkező személynek, akire nem vonatkozott semmilyen kivétel, állami karanténközpontba kellett mennie, tekintet nélkül arra, hogy otthon izolálni tudta-e volna magát.

Egészségüket féltették, magánszférájukat sértve érezték - már 29 panasz érkezett az Alkotmánybírósághoz az állami karantén miatt
Illusztráció (Fotó: TASR)

A koronavírus-járvány kezdete óta 23 600 szlovák állampolgár volt állami karanténban. A belügyminisztérium adatai szerint a bősi karanténközpontban voltak a legtöbben, egészen pontosan 3689-en, a besztercebányai Hotel Dixonban 899-en és a kassai kollégiumban 852-en. Az utolsó lakók június 13-án hagyták el a bősi karanténközpontot. Ebben a karanténközpontban 58 személynél diagnosztizálták a Covid-19-et. Négy hazatérő esetében a karantén elérte az 50 napot. Időközben mi is jártunk a karanténközpontnál, egy olvasónk pedig ott eltöltött idejéről mesélt.

Tény és való, a kezdetekben kialakult némi káosz, nemcsak Bősön, hanem az ország több pontján is, és később is előfordult, hogy panaszkodtak a karanténra kötelezettek a központokban tapasztaltakra. A Markíza kiderítette, hogy mostanáig összesen 29 panasz érkezett emiatt az Alkotmánybírósághoz.

Az egyik panasztevő hölgy beadványából idéztek is, mely szerint egész idő alatt stresszt és bizonytalanságot érzett amiatt, hogy egy állami központban kellett tartózkodnia, miközben otthon is megvoltak ehhez a feltételei.

"Úgy érezte, mintha bűnöző volna, egész idő alatt megfigyelték a rendőrök, nem nyithatott ajtót és egész idő alatt a szobájában kellett maradnia" - fogalmazott ügyvédje a beadványban. Veszélyben érezte az egészségét is, mivel több személlyel volt összezárva, akiknek az egészségi állapotáról nem tudott. A beadvány szerint trauma érte, ami miatt azóta is rémálmok gyötrik.

Figyelmeztetnek arra is, hogy az állami központokban való izoláció nem élvez támogatottságot a törvényekben sem, mivel azok szerint csak olyan személyeket kell izolálni, akik betegek. A szükséghelyzet kihirdetéséről szóló rendeletben sincs erről szó, csupán arról, hogy nem szabad kilépni az utcára vagy a veszélyeztetett területre belépni.

A hölgy 10 ezer euró kártérítést követel az államtól, amiért alapvető jogai sérültek.

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter azonban úgy véli, hogy minden intézkedés törvényileg megalapozott volt, s bízik benne, hogy az Alkotmánybíróság is erre jut majd. Az Alkotmánybíróság a konkrt beadványokkal kapcsolatban nem nyilatkozott.

(Tvnoviny.sk)