Egri művészek tárlata Dunaszerdahelyen – Az identitás nyomában

2016. október 17. - 15:27 | Kultúra

Péntek este nyitották meg a Kortárs Magyar Galériában az egri Eszterházy Károly Egyetem, Vizuális Művészeti Intézet oktatóinak Invariáns című kiállítását. A tárlatot Erőss István intézetvezető, egyetemi tanár, képzőművész nyitotta meg, s a kiállítást Boros Lili főiskolai docens, művészettörténész méltatta.

Egri művészek tárlata Dunaszerdahelyen – Az identitás nyomában
A szerző felvétele

Az Invariáns című tematikus kiállítás az identitásformákkal és az ezzel kapcsolatos kérdésfelvetésekkel foglalkozik. S miközben maga az invariáns szó az állandót – azt a dolgot jelöli, ami nem változik – ennek ellenére a kiállítás, a folyamatost, a mindig változásban lévőt firtatja. Identitásunk rétegeit, amelyet a művészek jelen esetben, a hagyományos megfogalmazásokon túl, újszerű médiumokkal kívánnak prezentálni.

A szerző felvétele

A szerző felvétele

“Az alkotó mindig próbálja megfogalmazi önmagát, s már ez is egyfajta identitás, egyfajta művészi identitás. Az ember ha alkot, állandó folyamatban, kísérletezésekben van. S mindeközben mégis ott van az állandóság, mert hozzuk magunkkal mindazt, ami gyerekkorunktól bennünk van. Állandó karakterünk, szemyélyiségvonásaink vannak. Amit alakítani akarunk, ám sokszor mégsem megy.” – nyilatkozta Mayer Éva somorjai képzőművész, aki a Vizuális Művészeti Intézet munkatársa és egyben a kiállítás kurátora is.

A Vizuális Művészeti Intézet 2015 őszén alakult. Azóta a közös tanszéki csoportos kiállításaikat már Indiában, Indonéziában, Iránban, Dél-Koreában és Sárospatakon is bemutatták. Nálunk, Szlovákiában ez az első csoportos kiállítása a tanszéknek, mely november 4-ig megtekinthető a Vermes-villában, Dunaszerdahelyen.

-db.-