Égszakadás hasíthatja szét a gatyarohasztó hőséget pénteken délután!

2022. augusztus 19. - 09:25 | Régió

Péntek délután az ország nagy részén még a hőségre vonatkozó figyelmeztetés lesz érvényben, néhány órán át ezzel egyidejűleg viszont már esély lesz viharokra is.

Égszakadás hasíthatja szét a gatyarohasztó hőséget pénteken délután!
Forrás: SHMU

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet különböző szintű riasztásokat adott ki a mai napra vonatkozóan erre a napra 13 és 17 óra közötti időtartamra. Komáromtól Rimaszombatig még harmadfokú figyelmeztetés lesz a hőség miatt, az ország egész nyugati, délnyugati részén, valamint keleten másodfokú, míg a Magas-Tátra környékét leszámítva első fokú.

A harmadfokú hőségriasztás azt jelenti, hogy akár 38 fokig is emelkedhet a hőmérséklet. Komáromtól Rimaszombatig tehát erre van esély, míg Dunaszerdahelyen, Pozsonyban, Galántán vagy Érsekújvárban 35-37 fokra.

Ezze egyidejűleg viszont egész Nyugat-Szlovákiában már elsőfokú figyelmeztetés lép életbe a vihar miatt is 15 órától. Így például 15 és 17 óra között Dunaszerdahelyen, Galántán, Szencen és Pozsonyban, valamint számos további nyugati járásban egyidejűleg lesz esély arra, hogy a kemény hőséget már égszakadás váltsa. Közép-Szlovákiában este nyolctól lép érvénybe a viharriasztás első szintje.

A meteorológusok azért elmondták, hogy nagyobb viharokra inkább éjszaka van kilátás.

(TASR/parameter)

Címkék: időjárás, hőség, vihar