Egy 37 éves dán állampolgár az öt halálálos áldozatot követelő norvégiai nyilas ámokfutás feltételezett elkövetője

2021. október 14. - 10:13 | Külföld

Egy helyben élő, 37 éves, dán állampolgárságú férfi a norvégiai Kongsbergben elkövetett ámokfutás feltételezett elkövetője, őrizetben van, vallomást nem tett, de együttműködő, és annyit elismert, hogy köze van a támadáshoz - közölte csütörtökön a rendőrség.

Egy 37 éves dán állampolgár az öt halálálos áldozatot követelő norvégiai nyilas ámokfutás feltételezett elkövetője
Fotó: TASR

Öt halálos és két sebesült áldozata van annak a merényletnek, amelyet íjjal és pontosabban meg nem határozott más fegyverekkel követett el szerdán este a város különböző pontjain a tettes, a jelenlegi információk szerint egyedül, más támogatása nélkül.

Ann Iren Svane Mathiassen ügyész az NTB helyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: a gyanúsított elismerte, hogy a bűncselekmény részletei a megismert módon történtek. "Még kérdéses, hogy tesz-e vallomást" - tette hozzá már egy tévének nyilatkozva.

A rendőrség egyelőre semmit nem közölt arról, hogy mit tud a tett indítékáról. Még mindig csak vizsgálják, hogy terrortámadás történt-e. Mint mondták, azért hozták nyilvánosságra máris a gyanúsított állampolgárságát, mert a tettessel kapcsolatban sok téves információ kering a közösségi médiában.

A kongsbergi rendőrkapitány az AP hírügynökség tudósítása szerint elmondta, hogy a gyanúsítottnak összetűzése volt rendőrökkel, de nem részletezte ezt, és nem derült ki, hogy a konfrontáció az ámokfutás előtt történt-e, vagy közben, vagy utána.

A gyanúsított ügyvédje, Fredrik Neumann az NRK közszolgálati tévének megerősítette, hogy védence együttműködik a rendőrséggel.

A két sebesültet - egyikük egy rendőr, aki szolgálaton kívül volt - kórházi intenzív osztályon ápolják.

mti/para

Címkék: támadás, norvégia, íj